donderdag 28 maart 2024

Punten voor Zonta Van den Goorbergh – Nederlandse wereldtoppers

Zonta van den Goorbergh (foto boven) heeft de stijgende lijn in de Junior-WK Moto3-klasse te pakken. Tijdens de vierde ronde van het Spaanse CEV-kampioenschap in Portimão reed de 15-jarige coureur een goed weekend. Vanaf een veertiende startplaats wist Van den Goorbergh zijn Honda in de ingekorte race naar een dertiende plaats te sturen. Na een aantal ronden werd de race afgebroken vanwege een crash van een drietal rijders en hervat over tien ronden. Voor de andere Nederlander in deze klasse, Collin Veijer, blijft de kwalificatie het voornaamste probleem. Het tempo van de 16-jarige coureur is goed, alleen moet hij vaak van te ver komen op de grid. Ook deze keer, toen Veijer vanaf de drieëntwintigste startplaats nog wel zeventiende wist te worden.

In de Moto2-klasse reed Jorel Boerboom, die in het achterveld als elfde en twaalfde finishte. De Superstock 600-klasse komt gezamenlijk met de Moto2 in de baan. Sander Kroeze werd daarin vierde en vijfde, ondanks dat hij nog herstellende is van een polsblessure. Owen van Trigt en Matthew Ruisbroek zijn de jonge talenten die uitkomen in de European Talent Cup. Van Trigt werd eenendertigste en Ruisbroek wist zich via de Last Chance Race niet te plaatsen voor de hoofdrace.

Spaanse CEV
Portimão (Portugal)
2 t/m 4 juli

Vanluchene loopt uit

De ONK-teams, aangevuld met een aantal Belgische toppers plus de eerste tien uit het NK, leverden in Oldebroek een bloedstollende strijd om de punten. Daniël Willemsen vertrok in de eerste manche op kop, maar werd al in de eerste ronde afgelost door Etienne Bax, die op zijn beurt in de vierde ronde sterk onder druk werd gezet door Sam Veldman. Een gescheurde uitlaat wierp hem echter terug naar de derde plaats waardoor Bax de manchezege pakte, gevolgd door Marvin Vanluchene (zie foto). Ook bij Koen Hermans verliep het niet naar wens, maar hij wist na een sterke inhaalrace nog vierde te worden. Gerrit van Werven kreeg machinepech.

Kijkje achter de schermen bij TT Assen

De tweede manche nam oude meester Willemsen wederom kopstart. In de vierde ronde wist Veldman met een enorme sprong te ontsnappen, gevolgd door Vanluchene. Bax probeerde aansluiting te behouden maar moest dat bekopen met een. Veldman leek nu zeker van de manchezege en Vanluchene had aan een tweede plaats voldoende voor de dagzege. Maar opnieuw voltrok zich een sportief drama toen in de allerlaatste ronde bij Veldman de ketting brak. Daardoor won Vanluchene de tweede manche, gevolgd door Van Werven. Hermans werd in de luwte van de strijd opnieuw vierde, wat voldoende was voor een tweede plek in het dagklassement.

ONK zijspancross
Oldebroek (Nederland)
3 juli

Winst voor Mackels, Brink en Van Sikkelerus

Opnieuw trokken de IDC-coureurs naar Duitsland, deze keer naar de fameuze Nürburgring. In de eerste race voor de Dutch Superbike op zaterdag ging de zege naar Bastien Mackels (#91), op vijf seconden volgde Ricardo Brink (#4), die goed partij gaf maar uiteindelijk moest zwichten. Pepijn Bijsterbosch mocht mee op het podium, Danny van der Sluis werd vijfde achter gastrijder Jan Mohr. De tweede race op zondag werd in de regen verreden en nu was het vooral het duel tussen Brink en Vasco van der Valk dat boeide, Mackels en vele anderen gaven forfait. Brink won na slechts vier ronden toen de rode vlag een einde maakte aan de wedstrijd. Op 0,199 werd Van der Valk tweede, voor Van der Sluis.

Jaimie van Sikkelerus deed goede zaken in beide races voor de Dutch ProClass 600 – Dutch Supersport 600. In de eerste race moest hij fel strijden met Marc Buchner, die hij maar nipt achter zich kon houden. Rick Dunnik kwam ook goed voor de dag en werd derde, voor Jeroen Hilster en Melvin van der Voort. Jorn Hamberg en Buchner zaten Van Sikkelerus aanvankelijk dicht op de hielen, maar uiteindelijk won Van Sikkelerus opnieuw met nu 2,385 marge op de naar de tweede plaats gekomen Buchner. Van Sikkelerus gaat riant aan de leiding in de tussenstand.

Vanwege Covid-19 kon de 501 km Endurance van Assen in 2020 niet doorgaan, maar dit jaar dus wel, zelfs met wat publiek op de tribunes. Na 111 ronden kwam Nelson Rolfes, die samen met Ricardo Brink het Team RR Socia Racing vormde, als winnaar over de finish. Nigel Walraven, Vasco van der Valk en Alexander Klaasen kwamen sterk terug, maar de kans op de overwinning was verkeken. Op een ronde werden ze tweede, voor Mobu-JB6-H&W Race Support op 109 ronden.

IDCWK Endurance
Nürburgring (Duitsland)Assen (Nederland)
2 t/m 4 juli10 juli

Kort

Kay Karssemakers heeft in het Italiaanse Maggiora zijn eerste podium in de EMX125 behaald. Een derde en vijfde plaats waren voldoende om derde te worden: ‘Ik heb echt tot het einde gevochten’, klonk het na afloop tevreden. Ook Scott Smulders reed sterk en werd vijfde algemeen. In het EMX Open werd Micha-Boy de Waal na een pechvolle eerste manche met een 14e plek toch nog de beste landgenoot.

Opnieuw een podium voor Ilse de Haas in het WK ZIJSPANNEN. Op Donington Park scoorde zij met coureur Pekka Päivärinta een derde plaats. In de tweede race werd de Fins-Nederlandse combinatie vijfde. In de eerste race werden Robb Biggs en zijn Nederlandse bakkenist Jeroen Schmitz zevende en in de tweede race vielen ze uit. Bennie Streuer is nog herstellende van zijn rugblessure, terwijl Kees Endeveld met te veel schade terugkwam na de vorige races op de Pannoniaring.

De tweede ronde van het BSB werd verreden op het krappe en bochtige baantje van Knockhill in Schotland. In de sprintrace van de British Supersport-klasse stuurde Jaimie van Sikkelerus zijn Yamaha naar een tiende plaats. Ook in de hoofdrace kwam Van Sikkelerus als tiende Supersport-rijder over de finish in een veld met ook een aantal GP2 (Moto2) motoren. De 12-jarige Kyano Veijer, neefje van Collin, werd keurig achtste en negende in de British Talent Cup-wedstrijden.

7 Kantelmomenten op Assen. Er gebeurt altijd wat!

Op de Nürburgring werd de tweede ronde voor de BENELUX TROPHY verreden. In de dubbele races met de gecombineerde SSP (Supersport) en SBK (Superbike) ging de eerste winst in de Superbike naar Bastien Mackels, Ricardo Brink werd tweede voor Danny van der Sluis. In de Supersport was de eerste winst voor Jorn Hamberg. Hij won voor Melvin van der Voort en Ilja Caljouw, Hambergs teamgenoot. In de tweede race was Caljouw de sterkste, Jim de Goede werd tweede, voor Christian Weirig en Hamberg. De Goede leidt nu het klassement.

In Zelhem was op 4 juli de aftrap van het ONK TRIAL. In de met slechts vier rijders zwak bezette Inters 1-klasse was kampioen Randy Kerstjens de te kloppen man. Hij was in de eerste ronde duidelijk de sterkste en won ook de tweede, derde en vierde ronde. Eén rijder kon zich nog aardig met hem meten: Stan Reit. De 16-jarige zoon van Marco Reit kwam sterk voor de dag en werd uiteindelijk tweede, voor Toon van Baelen. Bij de Inters 2 leek de vanuit de jeugd gepromoveerde Jasper te Mebel te verrassen. In de laatste ronde zette John van Veelen de zaken recht en won met slechts een enkel punt verschil met Te Mebel, Victor de Rooij werd derde.

De eerste GP SUPERMOTO in Italië is overtuigend gewonnen door de Duitser Marc Reiner Schmidt. In de drie races voor de S1 leverde hij in alle manches felle strijd met Thomas Chareyre en Lukas Hollbacher, tweede en derde in de eindstand. In de klasse S2 voor het Europese kampioenschap won de Oostenrijker Andreas Bushberger, voor Youri Catherine (F) en Luca Bozza (I). Beste Belg werd Romeo Fiorentino met de vijfde plaats voor Romain Kaivers, die in de eerste race door een lekke band laatste werd. Lucas Capone eindigde als negende. (K.S.)

Kalenderwijzigingen

De MotoGP van Australië (24 oktober) is vanwege de coronapandemie van de kalender verdwenen. Op die datum wordt nu de MotoGP van Maleisië verreden; deze wedstrijd is een week vervroegd. Om het aantal wedstrijden op peil te houden wordt er op 7 november een extra MotoGP verreden in Portimão (Portugal).

Van het WK zijspancross mag niet veel over zijn, het ONK is met maar liefst drie wedstrijden uitgebreid: Berghem op 4 september, Oss op 17 oktober en Varsseveld op 24 oktober.