dinsdag 6 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Geen algeheel puntenrijbewijs UPDATE

UPDATE 13-5-2011, 9h57
Het nieuwe puntenrijbewijs dat onder meer het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer moet bestrijden, is ‘onvolledig , ‘half werk’ en een ‘slappe hap’. Dat stellen de Kamerfracties van PvdA, CDA en GroenLinks. Ze beschuldigen minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) van onwil, omdat ze met de nieuwe regels asociale weggebruikers niet aanpakt.

“De minister gebruikt drogredenen om het puntenrijbewijs niet voor iedereen in te voeren”, stelt De Rouwe (CDA). Collega Van Gent (GroenLinks) vindt het huidige plan van de minister een slap excuus dat getuigt van politieke onwil. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het plan van de minister.

BERICHT 12-5-2011
Er komt een puntenrijbewijs voor de bestrijding van alcohol en drugs in het verkeer. De regels van het puntenrijbewijs voor beginnende bestuurders worden aangescherpt. Maar een algeheel puntenrijbewijs komt er niet. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw legt daarmee een advies van het Openbaar Ministerie (OM) naast zich neer. In maart had het OM gepleit voor een puntenrijbewijs voor iedereen. Maar volgens Schultz van Haegen zijn de voordelen hiervan ‘niet evident’. Bovendien leidt zo'n ''generiek puntenstelsel'' tot meer bureaucratie, aldus de minister.

Voortaan worden ernstige verkeersovertredingen door beginnende bestuurders minder vaak getolereerd. Schorsing van het rijbewijs is straks al aan de orde na twee fouten in plaats van drie. ''Op deze wijze kunnen wij jonge bestuurders eerder bijsturen en leren dat bepaald verkeersonveilig gedrag echt onwenselijk is'', aldus Schultz.

Vanaf 1 juni treedt de zogenoemde recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten in werking. Daarbij krijgt een bestuurder een strafpunt voor elk verkeersdelict waarbij alcohol in het spel is. Gebeurt dit nog een keer en is er sprake van een alcoholpromillage van minstens 1,3 dan wordt na de veroordeling het rijbewijs ongeldig. De bestuurder moet dan opnieuw rijexamen doen en zijn 'geschiktheid' aantonen om opnieuw een rijbewijs te krijgen.

Schultz van Haegen zal deze regeling uitbreiden met drugsdelicten. Dat betekent dat ook iemand die twee keer wordt betrapt op het rijden onder invloed van drugs zijn of haar rijbewijs verliest. Om drugs te detecteren zal de zogenoemde speekseltest worden toegepast.

Om drugsgebruik onder te kunnen brengen in de bestaande regelingen moet de wet worden gewijzigd. De minister wil een voorstel daartoe nog dit jaar indienen bij de ministerraad. De minister zegt 'signalen' van Kamerleden te hebben meegenomen in haar beslissingen over het puntenrijbewijs.

Bron en foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen