Geluidoverlast? Frankrijk installeert geluidscamera’s

Frankrijk gaat door met het installeren van geluidscamera’s waarmee het lawaai van motorfietsen kan worden gedetecteerd. Deze apparatuur kan, indien het geluid excessief is, de overtreder beboeten. Nu is het de beurt aan de Haute Vallée de Chevreuse. Maar andere steden en regio’s zullen spoedig volgen. Een experiment noemen ze het vooralsnog, maar de boetes liggen klaar.

Na de eerste detectoren die in 2019 in de buurt van Parijs zijn geplaatst, gaat Frankrijk verder met de installatie van nieuwe geluidscamera’s in de Haute Vallée de Chevreuse. Dat is een bochtenparadijs zuidwestelijk van Parijs, dat elk jaar door duizenden motorrijders wordt bezocht. De oorlog is niet verklaard tegen gezagsgetrouwe motorrijders, maar aftermarket-uitlaatfans die zich schuldig maken aan het irriteren van de lokale bevolking kunnen rekenen op een prent.

Maar voorlopig gaat het om een experiment: voertuigen die de toegestane decibels overschrijden, worden weliswaar automatisch gedetecteerd, zoals reeds het geval is op de 17 kruispunten op de weg naar Saint-Forget, maar overtreders worden niet beboet. Een kwestie van tijd? Waarschijnlijk wel, aangezien de nieuwe geluidscamera’s in de Haute Vallée de Chevreuse spoedig zullen worden gevolgd door meer installaties in Parijs, Bron, Nice, Rueil-Malmaison, Toulouse, Villeneuve le Roi en Saint-Forget.

Waarom we ‘Te luid Geluid Is Uit’ bloedserieus moeten nemen

Er moeten nog twee fundamentele vragen worden beantwoord : enerzijds de reële nauwkeurigheid van de toestellen (bijvoorbeeld of ze perfect in staat zijn geluiden van verschillende voertuigen die tegelijkertijd langskomen te onderscheiden) en anderzijds de geluidsgrenzen waarboven sancties worden opgelegd.

Haute Vallée de Chevreuse

En in Nederland? Voor het ogenblik is er niets in die zin gepland. Wel liep er in 2020 in Rotterdam een proef met een ‘geluidscamera’. Aanwonenden van de Kruiskade waren er enthousiast over. Dus zal het wel niet lang duren voor we opnieuw horen over de geluidscamera.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?