maandag 3 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Guy Martin met 52 Express op weg naar 644 km/u-record

Guy Martin en het Project 100-team zijn in 2021 bezig geweest met de ontwikkeling van een streamliner om het huidige landsnelheidsrecord van 376 mph (644 km/u) te verbeteren. Met de wereldrecordpoging van het team, gepland voor 2023, rolden Martin en het team de 52 Express het Britse vliegveld Elvington op voor de eerste testronde.

Voormalig Grand Prix-motorracer Alex Macfadzean ontwierp en bouwde de snelheidsmachine met de hulp van ex-enduranceracer en BSB-teameigenaar Bernie Toleman. De tests stelden technisch manager Dave Blundell en ontwerpingenieur Alastair Smith ook in staat om mechanische aanpassingen door te voeren voordat het team de 52 Express met een aerodynamisch bodywork bekleedt.

Testrondjes

Op de eerste dag reed Martin alleen rondjes onder de 90 mph (145 km/u), waarbij het team zich concentreerde op de remafstanden en systeem- en veiligheidscontroles. Op de tweede testdag werd het tempo opgevoerd tot 150 mph (241 km/u), maar er is nog veel werk aan de winkel voordat het team op de deur van 400 mph (644 km/u) gaat kloppen. De tweewielige streamliner is wel tot zulke snelheden in staat.

Guy Martin: ‘Klaar om te sterven om de snelste te zijn op een motorfiets’

Rolls-Royce Gem-42 turbine: 1200 pk

De machine is uitgerust met een Rolls-Royce Gem-42 turbine, afkomstig uit een militaire helikopter van het type Westland Lynx, en heeft een vermogen van 1200 pk. De monocoque aluminium-cockpit bespaart gewicht en twee parachutes helpen de streamliner tot stilstand te brengen. Nu zal het team zich concentreren op het omhullen van de drie meter lange bolide in lichtgewicht aërodynamische panelen.

Huidige recordhouder

De Amerikaan Rocky Robinson vestigde het huidige wereldrecord van 376 mph uur met een 1000-pk Suzuki in 2010. Het Project 100-team wil dat record in 2023 overtreffen met een snelheid van 400 mph uur op de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia. Macfadzean ontwierp eerder de motorfiets die in 1991 het Britse landsnelheidsrecord brak en hielp de Amerikaanse coureur Don Vesco in 2001 aan een snelheidsrecord van 458 mph uur (737 km/u) op vier wielen. Als het cv van Macfadzean en de eerdere snelheidscapriolen van Guy Martin een indicatie zijn, zullen ze niet stoppen voordat ze de 400 mijl per uur hebben bereikt.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen