zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Helm met airco: koel hoofd in de zomer

Motorrijden bij 30 graden plus kan een heel irritante bezigheid zijn. Zeker in de stad, van stoplicht naar toplicht met een fijn opgewarmd blok onder je. Je zou er een warmtestuwing van krijgen. BluArmor suggereert een eenvoudige oplossing om het hoofd koel te houden; een afneembare airco die in je in enkele seconden op de meeste integraalhelmen kunt monteren. Laat de frisse lucht maar naar binnen stromen!

BluArmor Helmets is een start-up uit Bangalore, India. De BluSnap is hun eerste product, het werd enkele maanden geleden geïntroduceerd. De BluSnap is een draagbare, op batterijen werkende airco, die volgens een vrij eenvoudig principe werkt: een ventilator duwt lucht door een vochtig filter naar twee mondstukken in de helm. Vervolgens stroomt een verfrissende stroom lucht in de interne circulatie van de helm.

De koeler zit een zwarte box waarin ook het waterreservoir (inhoud 60 ml), een elektrische ventilator, een filterelement en een niet-verwijderbare batterij zijn ondergebracht. De laatste is een 2.500 mAh Li-ion oplaadbare batterij, het type accu dat ook in je smartphone zit. Het opladen vergt zo’n zes uur, maar daar heb je wel 10 uur plezier van.

De BluSnap klem je vast op het kingedeelte van de helm. Het apparaat zit aan de buitenzijde, de twee sproeiers aan de binnenzijde. Een elastische band met siliconenstrip aan de binnenkant, vergelijkbaar met die met een bril, zorgt ervoor dat het apparaat op zijn plaats blijft zitten. Het duurt enkele seconden om de airco in en uit te schakelen en omdat je het niet permanent vastzet op een helm, kun je het eenvoudig op een andere helm zetten.

BluArmor beweert dat de airco een microklimaat in de helm creëert dat kan variëren van zes tot 15 graden Celsius kouder dan de omgevingstemperatuur, op voorwaarde dat het vizier te allen tijde gesloten blijft. Het filterelement houdt stof tegen en heeft antibacteriële eigenschappen voor een schonere lucht in de helm.

De luchtstroom aan de binnenkant van het vizier betekent ook dat het nooit zal beslaan als de BluSnap in gebruik is. Dit zou erg handig zijn op plaatsen waar mist optreed vanwege warmte in combinatie met vochtigheid. In de winter zou het ook helpen, maar je kunt je afvragen of koude lucht om je hoofd dan zo lekker is. BluSnap past op de meeste integraalhelmen, maar door de vlakke achterzijde van het apparaat kan het problemen geven om het echt goed te laten passen. Wat de veiligheid betreft, lijkt het apparaat door geen enkele veiligheidskeur te komen. Daarbij wordt nergens melding gemaakt van het gewicht van het apparaat. En extra gewicht van de helm kan de nek in geval van een ongelukkige schuiver extra belasten met meer kans op letsel..

Desondanks is de BluSnap in India online leverbaar voor INR 1.948 (€25,-) . Er is keuze uit 5 uitvoeringen afhankelijk van de helm. Geïnteresseerde kopers uit landen buiten India moeten echter contact opnemen met de verkoper, het is onduidelijk of internationale verzending ook mogelijk is.

De werking van BluSnap wordt weergegeven in onderstaande video:

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen