maandag 27 maart 2023

Helmverlichting; mag het wel, of mag het niet?

Nadat wij op 9 maart een bericht over helmverlichting online hebben gezet, is het niet meer rustig geweest in onze mailbox. Volgens ongeveer de helft mag het niet, volgens de andere helft wel. Kortom: de regels en wetboeken vlogen ons om de oren, maar leverden totaal geen duidelijkheid op. Juist die duidelijkheid is hard nodig, aldus onze inbox.

Helmverlichting zorgt voor extra zichtbaarheid motorrijders

Extra zichtbaarheid trouwens ook… Veel motorrijders, die ooit een aanrijding of bijna-aanrijding met een auto hebben gehad, hebben dat zinnetje wel gehoord: ‘Ik heb je helemaal niet gezien!’. In Groot-Brittannië is de SMIDSY (Sorry mate, I didn’t see you) zelfs een wijdverbreide term geworden. De motorrijder is een overwegend verticaal object, terwijl de mens van nature gericht is op horizontaal waarnemen. Tenminste, dat zou de wetenschap erachter zijn. Zodoende wordt de motorrijder niet zelden over het hoofd gezien.

Kortom: je wilt alles aangrijpen om juist wel gezien te worden. Speciaal daarom ontwikkelde een Franse start-up, genaamd OWNYX, een helm met verlichting. Het product heet OWNYX MRA en is in wezen een extra achterlicht, dat aan je helm wordt bevestigd. Het heeft ook richtingaanwijzer- en remlichtfuncties. Qua technologie maakt de OWNYX MRA gebruik van een magnetisch systeem om de verlichting van de motor na te bootsen. In tegenstelling tot een versnellingsmeter gebruikt het systeem een draadloze ontvanger om verbinding te maken met de verlichting van de motorfiets.

Maar, mag het nu wel of niet zo’n helm met verlichting? Een zoektocht naar het antwoord brengt ons naar een artikel van de KNMV, geplaatst op 30 juni 2021. Begin juni 2021 werd de KNMV op de hoogte gesteld van een aantal wijzigingen, waaronder dat het verbod op verlichting op kleding of helm van motorrijders in deze vernieuwing is komen te vervallen. Opvallend, want in eerste instantie zou het niet mogen na de update, maar onder andere de KNMV kwam succesvol in actie. Uiteindelijk bleek er namelijk geen reden te zijn om het te verbieden of te verplichten. Niet zo raar, want het is niet bewezen dat deze verlichting voor meer veiligheid zorgt en er is eveneens niet bewezen dat deze verlichting voor meer afleiding zorgt. Kortom: het is aan de rijder zelf om te kiezen! Tot op zekere hoogte dan, want je mag uiteraard nog steeds niemand hinderen of in gevaar brengen met welke verlichting dan ook. Het is maar dat je het weet…

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

9 Reacties

 1. Jullie hebben het echt bij het verkeerde eind. Alleen voor fietsers en hun passagiers is het toegestaan om verlichting op of aan de kleding te dragen. Voor motorvoertuigen geldt expliciet dat verlichting aan het voertuig moet zijn bevestigd (RVV art. 5.4.55.2). Het schrappen van het (concept) verbod, zoals door de KNMV aangegeven, heeft deze bepaling niet opgeheven. Het zou wel fijn zijn als jullie dit eens willen nagaan bij de wetgever en niet de KNMV napraten….

 2. Sinds wanneer is de KNMV wetgever? Als je (journalistiek) onderzoek doet naar wetgeving dan lijkt het mij op zijn plaats om daarvoor de wetgevende macht te raadplegen. Er zijn wel meer organisaties die het beste met de motorrijders voor hebben en daarvoor dus ook wensen. Maar dat wil dus niet zeggen dat zij wetgeving maken of kunnen wijzigen. Ze kunnen enkel proberen dit te doen. En laten we eerlijk zijn, er staat al heel veel op internet wat achteraf niet (geheel) waar blijkt te zijn.
  Het blijft gewoon heel simpel; de bestaande wetgeving is sinds de disco vestjes op dit gebied niet gewijzigd. Dit is een gegeven wat geverifieerd is en door iedereen te controleren.
  Een artikel dat men (om wat voor reden ook) toe had willen voegen is achteraf toch niet in de wet opgenomen, ongeacht de reden daartoe. En dan roept de KNMV meteen dat de wetgeving gewijzigd is en het daardoor ineens wel mag.
  Dus nogmaals, de wetgeving is NIET veranderd. Daar schrijft de KNMV dus iets wat geheel onjuist is en knoopt er meteen een verkeerde conclusie aan.
  En als de wetgeving op dit gebied dus niet veranderd is dan geldt deze dus nog steeds zoals deze al was. Tenzij de wetgever dus expliciet bepaald heeft dat het nu anders is. En dat heeft deze voor zover na te gaan is, dus niet gedaan.
  De oplossing voor dit vraagstuk is heel simpel; net als indertijd bij het verboden 3e remlicht; start een proefproces en wacht de uitkomst af. Dan is er meteen duidelijkheid.

 3. volgens het infoforum van de politie moet alle (!) verlichting van voertuigen, waaronder motoren, grondig bevestigd zijn aan het voertuig. Artikel 5.4.59a in de Regeling voertuigen wegenverkeerswet, Afdeling 4 – Motorfietsen – Artikelen 5.4.0 – 5.4.71

 4. Het verbod staat niet in het R.V.V. maar in de Regeling Voertuigen. Zie ook de opmerking van A.Seelt.
  In het R.V.V. vind je enkel de uitzonderingsbepaling op deze regel en die geldt expliciet alleen voor de fietser. (art. 35 lid 6 RVV) En aangezien hier dus expliciet over de fietser en zijn/haar passagier gesproken wordt, kun je hieruit ook opmaken dat deze uitzondering dus niet voor anderen dan fietsers geldt.
  Bij de laatste ingrijpende wijziging van de wegenverkeerswetgeving (1990) heeft de wetgever getracht zo min mogelijk artikelen op te nemen en dubbelingen te voorkomen. Als iets al verboden is op grond van enig artikel dan is er geen verduidelijkend artikel meer nodig was achterliggende gedachte. En dat zou dus de reden kunnen zijn waarom het gewraakte artikel 41b nooit in het R.V.V. is opgenomen. De strekking stond namelijk al in de Regeling voertuigen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image