donderdag 18 april 2024

Honda patenteert concurrent van Royal Enfield Himalayan

Honda werkt aan een nieuwe motorfiets die de strijd aangaat met de Himalayan. Deze motorfiets is gebaseerd op de GB350 en lijkt te profiteren van het succes van betaalbare adventure-motoren met één cilinder. Verschillende patenten laten zien dat de motorfiets zowel een onbeklede scrambler als een retro adventure-stijl heeft, met dezelfde tank en achterkant, maar verschillende frontbehandelingen. Net als de Himalayan wordt er nadruk gelegd op stevigheid, met details zoals externe valbeugels en een bagagerek op de tank.

Eerste indruk 2024 Honda Africa Twin Adventure Sports

De mechanische onderdelen van deze nieuwe motorfiets zijn afgeleid van de CB350 en GB350, die momenteel verkrijgbaar zijn op verschillende markten. De moderne CB350 was oorspronkelijk bedoeld voor de Indiase markt en is nu ook beschikbaar in Australië en Japan onder de naam GB350. Er is ook een variant genaamd GB350 RS (GB350 S in Japan), die meer lijkt op een scrambler met vorkbeschermers volgens de patenten.

Hoekiger brandstoftank

De gepubliceerde patenten tonen veranderingen aan het brandstoftankontwerp van de GB350, waarbij het retro-stijl ontwerp wordt vervangen door een hoekiger, modern ontwerp met beugels aan beide zijden voor bescherming en bagagecapaciteit. Een patent illustreert twee verschillende vormen van deze rekken die zowel aan de voorkant als aan de achterkant kunnen worden bevestigd.

Een ander patent behandelt het voorspatbord van de adventure-versie van deze motorfiets, inclusief een beschermende structuur die zich uitstrekt over het koplampgedeelte en een montagepunt biedt voor zijpanelen die kunnen dienen als opbergvakken.

De motor en het chassis lijken overeen te komen met die van de GB350. Dit betekent dat de nieuwe modellen worden aangedreven door een 348cc-luchtgekoelde eencilinder met brandstofinjectie om te voldoen aan moderne emissienormen. De nadruk ligt voornamelijk op betrouwbaarheid in plaats van prestaties, met een vermogen van 20 pk bij 5.500 tpm en een maximum koppel van 28,4 Nm bij 3.000 tpm, gekoppeld aan een vijfversnellingsbak.

Hoewel deze cijfers niet veel verschillen van de oorspronkelijke Himalayan-versie, heeft Royal Enfield inmiddels wel een nieuwe versie geïntroduceerd voor 2024 met vloeistofkoeling en een cilinderinhoud van 452 cc. Deze versie heeft meer vermogen, namelijk 40 pk, waardoor hij in een hoger marktsegment terechtkomt. Andere concurrenten in India zijn onder andere de Yezdi Scrambler en Yezdi Adventure, beide afkomstig van het merk Jawa, dat eigendom is van Mahindra. Hoewel India waarschijnlijk de belangrijkste focus heeft, kunnen deze motorfietsen wereldwijd aantrekkelijk zijn voor rijders die eenvoud boven snelheid verkiezen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen