maandag 13 mei 2024

Honda patenteert toch weer een V4

Afgelopen maand registreerde Honda opnieuw een patent voor een V4-motorblok, na de patenten die al tien jaar geleden in Japan en de VS en in 2021 in de EU werden aangevraagd. Twee jaar geleden ging om een V4 waarvan de achterste cilinders uitgeschakeld konden worden. In het patent dat dat nu wordt aangevraagd is sprake van een krukas die tegen de rijrichting indraait, zoals bij de V4 van Ducati. Het effect is dat de gyroscopische krachten worden gecompenseerd, waardoor het rijgedrag wordt verbeterd. Het zou ook wheelie neigingen moeten verminderen door meer belasting te geven aan de achterkant.

Zo werkt Honda’s ‘anti-omval’-technologie

Honda heeft in juni 2022 ook een octrooiaanvraag ingediend voor een V4-motor met variabele kleppen die door een elektromotor worden bediend. Het deed qua ontwerp sterk denken aan de RC213v, maar de schetsen van het laatste hebben meer weg van een CBR. Dit nieuwe patent wekt de hoop van degenen die een klinkende terugkeer willen zien van de het Honda-V4 motorblok, een ontwerp dat zo lang Honda’s vlaggenschip is geweest.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen