Honda RC213V-S: een koopje van 218.000 euro

Een droomfiets, bijna een hersenschim gezien de productie van ongeveer 250 exemplaren, nog in zijn originele verpakking en ter veiling aangeboden: de Honda RC213V-S die door de website Collecting Cars werd verkocht, is een onberispelijk exemplaar, nooit gebruikt en nooit uit de kist geweest waarin hij werd vervoerd. Het is dan ook geen verrassing dat de prijs die ervoor werd betaald het record verbrak voor een Japanse motorfiets die op een veiling werd verkocht, namelijk maar liefst 182.500 pond (ongeveer 218.600 euro).

De Honda RC213V-S komt zo dicht als je je kunt voorstellen bij een echte MotoGP-motor, helaas ook in prijs, die – in de versie met HRC-kit – 203.300 euro bedroeg. De weinige geproduceerde exemplaren bootsen een echte MotoGP-Honda na, zodat het niet verwonderlijk is dat Marc Márquez er enige tijd geleden enkele rondjes mee reed in Barcelona om zijn blessure aan de rechterarm te testen. Het verkochte model is uitgerust met de HRC-kit (niet gehomologeerd) die een specifieke Eprom voor de ECU, het titanium uitlaatsysteem, een luchtkanaal voor, quickshifter, een datalogger, bougies, remblokken en een kabel voor het op afstand afstellen van de voorremhendel omvat. Deze verbeteringen verlagen het totale gewicht van de motorfiets van de oorspronkelijke 170 kg naar 160 kg en verhogen het vermogen van 159 pk naar 215 pk bij 13.000 tpm met een maximumkoppel van 121,6 Nm bij 10.500 tpm.

De Honda RC213V-S is een van de weinige wegmotoren die strikt zijn afgeleid van een project van de MotoGP. In feite is het een ‘Open’, een categorie die in 2014 werd geïntroduceerd en die enkele concessies kende op het gebied van beschikbare motorblokken, elektronica en tankinhoud om een bredere deelname aan de MotoGP mogelijk te maken naast de Factory-prototypes. In 2015 maakte Honda een kleine wegserie van de motorfiets, om te pronken met de technologische en industriële mogelijkheden.

Met deze verkoop heeft Collecting Cars het vorige record van 31 november 2021 overtroffen. Toen werd een andere RC213V-S in Japan geveild voor 27 miljoen yen, ongeveer 206.000 euro.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?