13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Welk motortype past het best bij mij?

Is motorrijden een hobby voor je of je dagelijkse vervoer? Is snelheid helemaal jouw ding of ben je meer van het rustige toeren? Rijd je graag in de bergen of is de stad meer jouw speelveld? Er zijn veel typen motoren en niet iedere motor leent zich voor wat jij ermee wilt doen. Soms zijn er motoren die alles kunnen, maar er zijn ook motoren die voor één specifiek doel gemaakt zijn. Kortom, welke motor past bij mij?

Vraag een motorrijder waarom hij rijdt en vaak zal het antwoord zijn: ‘om de beleving en het gevoel van vrijheid’. Natuurlijk telt dat mee, maar er zijn nog veel meer redenen. Een goed voorbeeld daarvan is het omzeilen van files, maar ook de wendbaarheid in de stad of het (bijna) overal kunnen parkeren zonder te betalen. Wat de reden ook is, een motorfiets is gewoon gaaf. De looks en de lifestyle is daarom voor veel mensen een reden om te gaan motorrijden.

Welke motor kies ik?

Maar goed, dan ben je in het bezit van een motorrijbewijs en dan moet je een keuze maken welke motor het beste past bij jouw smaak en wensen en wat je ermee wilt gaan doen. Maar waar begin je? Dat laatste is het belangrijkste, wat wil je met de motor gaan doen? Ga je iedere dag door weer en wind op de motor naar je werk, dan is het verstandig om een motorfiets te kiezen met een rechte zitpositie met opties als handvatverwarming en een windscherm. Maar ook de bouwkwaliteit en betrouwbaarheid gaan dan een rol spelen evenals de onderhoudsintervallen.

Ben je van plan om veel in de stad rijden, waarbij je regelmatig op en af moet stappen van afspraak naar afspraak, dan is het verstandig om een lichte motorfiets te zoeken met een hoge wendbaarheid. Houd je van snelheid, slingerwegen met mooie bochten en af en toe een dagje circuit rijden, dan past een supersport meer in jouw straatje. Hoe dan ook, voor ieder doel is een geschikte motor te vinden.

Zitpositie

De zitpositie en de zithouding op een motor zijn de belangrijkste factoren waarom een motor goed bij je past of niet. Op een sportieve motor heeft de rijder vaak een voorovergebogen houding, waardoor je gestroomlijnder bent en minder last hebt van de wind. Op de snelweg is een licht voorovergebogen houding het meest comfortabel, omdat je dan op de wind kan ‘leunen’. Heb je voldoende kuipwerk om de wind tegen te houden, dan is een rechtere zitpositie het meest comfortabel.  Bij een chopper of cruiser zit je juist wat meer achterover met je benen naar voren. Een motor kopen begint bij te achterhalen wat je fijn vindt bij een motor. Maak dus proefritten op verschillende motoren om daar achter te komen. Want misschien is de motor die jij op het oog hebt, helemaal niet fijn voor wat je ermee wilt doen.

Type motoren

Een echte alleskunner is de allroad. Dit is een motorfiets waarop je de hele dag kunt rijden en die zelfs geschikt is voor wat licht offroad-rijden. Het is de perfecte metgezel voor lange reizen of dagelijks woonwerk-verkeer, mede door voldoende windbescherming, natuurlijke zitpositie en mogelijkheden om bagage mee te nemen.

Zijn ronkende V-twins en een relaxte zitpositie meer jouw ding, dan zijn chopper of cruisers het perfecte model voor jou. Zeker als je niet dagelijks op de motor hoeft te rijden, want ze zijn over het algemeen vrij zwaar. Veel mensen vinden dit het leukste type motor, dus gelijkgestemden vinden om mee te rijden zal niet moeilijk zijn.

Een naked bike is voor velen de ideale motor. Ze zijn snel, wendbaar, zien er goed uit en beschikken over een fijne zitpositie. Een nadeel is dat lange ritten over de snelweg vermoeiend zijn door het ontbreken van windbescherming.

Enduro-motoren zijn gemaakt voor het echte offroad-werk. Ze zijn vaak smal en wendbaar om door smalle paadjes te kunnen rijden en hebben veel trekkracht bij lage toeren om de motor goed te controleren op onverharde ondergrond. Vaak worden ze geleverd met zogenaamde noppenbanden, die helpen om gemakkelijker door lastig terrein te komen.

Een motorscooter is het perfecte voertuig in de stad, want je komt zonder moeite het drukke stadsverkeer door. Dit type motor is gemaakt voor de acceleratie, dus je bent altijd als eerste weg bij het verkeerslicht. Daarnaast hebben deze wendbare motoren een automatische transmissie waarbij je dus niet hoeft te schakelen en je volledig kunt concentreren op het overige verkeer.

Supersports zijn motoren voor de mensen met een sportieve rijstijl. Op een sportmodel zet je een knie aan de grond als je plat door de bocht gaat. De motoren zijn gemaakt om comfortabel hoge snelheden te rijden, dus heb je bijna een liggende positie op de motor voor zo min mogelijk luchtweerstand. Toch iets meer comfort op een sportmotor? Dan is een motorfiets uit het sporttour-segment een fijnere optie voor je. Je hebt dan een iets hoger stuur waardoor de zitpositie minder voorovergebogen is.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen