woensdag 11 december 2024

Honda werkt aan complexe, hybride motorfiets

Honda heeft negen octrooitekeningen ingediend waarin verschillende configuraties van dubbele elektrische motoren voor hybride voertuigen worden getoond.

25 Jaar sinds de lancering van de Toyota Prius zijn hybride auto’s een alledaagse verschijning. De combinatie verbrandings/elektrischemotor heeft nog geen model opgeleverd op twee wielen. Er zijn in het verleden pogingen gedaan met hybride motorfietsen en de aangekondigde 2024 Ninja hybride van Kawasaki belooft nog verder te gaan. Ook Honda heeft verschillende nieuwe octrooiaanvragen ingediend en die tonen een veel complexere en geavanceerde benadering van het idee.

Honda heeft de reputatie om de moeilijke weg te kiezen als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Dit is immers het bedrijf dat ovale zuigers met dubbele drijfstangen en acht kleppen per cilinder ontwikkelde. Nu is het ‘relatief’ eenvoudig om een elektrische motor aan een bestaande verbrandingsmotor en transmissie te bevestigen om een hybride motorfiets te creëren – zoals Piaggio deed in 2008 met de MP3 plug-in hybride. Toch volgt Honda een heel andere weg.

Honda patenteert toch weer een V4

De aangekondigde Ninja HEV-hybride, die in 2024 in productie gaat, belooft al meerdere rijmodi. Het model rijdt in z’n elektrische modus in de stad en rijdt op benzine op provinciale- en snelwegen. Beide krachtbronnen werken samen wanneer om maximale prestaties wordt gevraagd. De Ninja heeft een semi-automatische transmissie die je bedient met knoppen op het stuur – voor een naadloze overgang tussen de energiebronnen. Slimme technologie, maar niet te vergelijken met wat Honda van plan lijkt.

De nieuwe octrooiaanvragen van Honda tonen verschillende configuraties voor een hybride, die een verbrandingsmotor combineert met niet één, maar twee elektrische motor/generator-eenheden, samen met een handgeschakelde versnellingsbak. De ontwerpen tonen de contouren van twee mogelijke verbrandingsmotoren: één op de 750cc-twin die in de X-ADV- en NC750 wordt gebruikt, de andere is kleiner en mogelijk een eencilinder. Ze illustreren ook een verscheidenheid aan mogelijke posities aan van de twee elektrische motoren. Maar welke versie Honda ook kiest, in de basis blijft de werking hetzelfde.

Een van de negen verschillende configuraties die door Honda zijn ingediend, toont de twee motoren in een gestapelde opstelling en wat mogelijk een tweecilinder verbrandingsmotor zou kunnen zijn.

Honda verbindt de twee elektrische motoren en de verbrandingsmotor met elkaar via een epicyclisch of ‘planetaire’ tandwielset in een indeling die erg lijkt op de transmissie van de Prius. Er is geen koppeling tussen motor en transmissie, maar de planetaire tandwielen betekenen dat je de motorfiets elektrisch kunt rijden met de motor uitgeschakeld of met de verbrandingsmotor ingeschakeld, en op verschillende manieren daartussenin.

Honda’s hybride indeling met het epicyclische tandwielstelsel.

De belangrijkste elektrische motor/generator, in de tekeningen aangeduid als MG1, is verbonden met het tandwiel van de planetaire tandwielset. De tweede motor/generator, MG2, is verbonden met het tandwiel in het midden én is direct verbonden met de reductietandwielset die de voorste tandwiel aandrijft, zodat het altijd draait wanneer het achterwiel beweegt. Het fungeert dan als generator om de batterijen bij te vullen of als motor om het wiel aan te drijven. De verbrandingsmotor drijft de planetendrager aan die de planetaire tandwielen op hun plaats houdt.

Op zichzelf creëert het systeem een continu variabele transmissie – de verbrandingsmotor kan zijn meest efficiënte snelheid behouden en de uitvoersnelheid van de transmissie wordt aangepast door de snelheid van de hoofdmotor/generator (MG1) aan te passen. In deze staat, aangeduid als ‘eCVT’ -modus, fungeert MG1 als een generator en werken MG2 en de verbrandingsmotor samen om het achterwiel aan te drijven.

Hier wordt een kleinere verbrandingsmotor getoond, hoogstwaarschijnlijk een eencilinder.

In de octrooiaanvragen van Honda wordt het systeem getoond in verschillende configuraties, allemaal binnen de silhouet van een X-ADV 750. De configuraties tonen ook hoe de batterijen kunnen worden gerangschikt. Maar denk niet teveel in termen als X-ADV. Als dit ontwerp in productie gaat, zal het een model zijn die speciaal is gemaakt om dit complexe systeem te herbergen. Gezien het waarschijnlijke volume en de complexiteit is het waarschijnlijker dat het eerder voor een toermotor wordt gebruikt dan voor een kleinere, sportievere motorfiets. Het is ook duidelijk een project dat nog ver verwijderd is van productie. Maar als Honda zijn zelfopgelegde doel wil halen om de productie van motorfietsen tegen 2040 CO2-neutraal te maken, zijn dit het soort motorfietsen die ze dan moeten maken.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen