vrijdag 29 maart 2024

Husqvarna Norden 901: definitieve versie gespot

Het nieuws over de Husqvarna Norden 901, die na een zeer lange draagtijd eindelijk klaar lijkt te zijn voor zijn marktdebuut, komt zeker niet onverwacht. In feite heeft de Zweedse fabrikant een reeks video’s vrijgegeven om de ‘behind the scenes’ te illustreren van een project dat in staat is om de aandacht van velen te trekken sinds zijn debuut als concept op Eicma 2019. Maar het nieuws is dat enkele dagen geleden de Zweedse enduro eindelijk uit het Husqvarna R&D centrum tevoorschijn kwam, zonder zich te hoeven verschuilen achter de camouflage die meestal bij testmotoren hoort, maar in praktisch zijn definitieve versie.

Gespot!

In het tijdperk van sociale media is het moeilijk om aan nieuwsgierige blikken te ontsnappen, en de Husqvarna Norden 901 die tijdens het weekend op een van de vele bergpassen in de Dolomieten halt hield, werd onmiddellijk gefotografeerd en belandde op de virtuele prikborden van liefhebbers.

Op het eerste gezicht zou je denken dat de Norden klaar is voor zijn debuut en voor de uitbreiding van het gamma van het merk dat eigendom is van de Pierer-groep: er zijn natuurlijk nog geen decals en graphics, maar verder is alles op zijn plaats: van de ronde led-koplamp die de voorkant bepaalt tot de lage tank die is overgenomen van de KTM 790-890 Adventure.

Wat cijfers

De Zweedse reiziger en avonturier leent niet alleen de brandstoftank van zijn Oostenrijkse neef, maar de hele technische basis van de Husqvarna Norden 901 wordt gedeeld met die van de KTM 890 Adventure, te beginnen met het blok. De 889cc-LC8-tweecilinder van de KTM levert 105 pk bij 8.000 tpm en een piekkoppel van 100 Nm bij 6.500 tpm en vormt het dragend element in het stalen trellisframe. Ook het rijwielgedeelte zou identiek moeten zijn, met een 21-inch voorwiel dat wordt ondersteund door een 43 mm upside-down vork van WP. Zal de Husqvarna de eerste nieuweling van het nieuwe seizoen? We zullen zien.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen