maandag 4 december 2023

Inhaalslag voor registraties nieuwe motorfietsen

De registraties van nieuwe motoren zitten weer in de lift. In de maand mei werd een inhaalslag gerealiseerd en dat resulteerde in 6,9 procent meer verkopen (1.772 stuks) dan in de dezelfde maand vorig jaar (1.657). In de afgelopen 10 jaren werden niet eerder in mei zoveel nieuwe motoren geregistreerd. In totaal zijn er dit jaar tot en met mei 6.982 nieuwe motoren verkocht ten opzichte van 7.530 in de eerste vijf maanden vorig jaar (-7,3 procent). Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

De samenleving komt langzaam weer op gang. Dat is ook te zien in het reisgedrag van mensen, waarbij een verschuiving zichtbaar is van het ov naar individueel vervoer, zoals gemotoriseerde tweewielers. Dit was onder meer al te zien in de stijgende verkopen van tweedehands motoren (+13 procent ten opzichte van de eerste 5 maanden in 2019) en de populariteit en snor- en bromfietsen (+13,5 procent). Inmiddels lijkt 2020 voor de nieuwverkopen van motoren ook een goed jaar te worden. Over de afgelopen 10 jaren werden er in de eerste vijf maanden alleen in 2019 meer nieuwe motorfietsen verkocht. In relatie tot corona op zich een vrij logische ontwikkeling, aangezien 1,5 miljoen nederlanders een motorrijbewijs hebben, terwijl er slechts 750.000 motorfietsen geregistreerd staan. Een op de twee motorrijders heeft dus geen eigen motor en die mensen hebben nu een corona-proof en file-proof alternatief binnen handbereik.

Terugval registraties door lockdown

Ondanks de stijgende populariteit van nieuwe motoren, bleven de verkopen van nieuwe motoren dit jaar vooral in maart en april fors achter ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. Belangrijke oorzaak is dat motorfabrieken en toeleveranciers in Europa voor een groot deel stil lagen als gevolg van de lockdown maatregelen. Hierdoor konden reeds in bestelling genomen nieuwe motoren niet worden gebouwd en werden dealers niet bevoorraad. Nu de industrie weer opstart, komt ook de levering op gang en stijgt het aantal nieuw registraties.

Motor past in stedelijk mobiliteitsbeleid

RAI vereniging en BOVAG zijn blij met het herstel van de motorsector. De nieuwste gemotoriseerde tweewielers zijn bij uitstek geschikt om in de nieuwe samenleving over langere afstanden en in verstedelijkte gebieden te voorzien in snel, veilig en duurzaam vervoer. Bovendien past de motor in een stedelijk mobiliteitsbeleid waarbij ruimtebesparing steeds belangrijker wordt en minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor autos. Ook zet de sector versneld in op verduurzaming met de ontwikkeling van schonere motoren. Komend jaar zijn alleen nog de schoonste Euro 5-motoren uit de fabrieken leverbaar.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image