Internationale vrouwendag volgens FIM

Motorsport blijft toch een mannen gedomineerd wereldje, maar de FIM maakt zich hard voor meer dames in de sport, en wie zijn wij om die vrouwen net vandaag – Internationale vrouwendag – niet even in het zonnetje te zetten?

Die vrouwen die zich anno 2016 mengen in elke vorm van motorsport hoef je echt niet met zijden handschoentjes aan te pakken, want die weren zich kranig. In de Moto3 vinden we momenteel nog Maria Herrera en tot voor kort hadden we bij het Nederlandse RW Racing nog Ana Carrasco in dienst (bovenstaand met haar ‘grid boy’ op Assen). Tijdens de Dakar steunden we massaal de kunsten van Laia Sanz. En dan hebben we het nog niet over Amerikaanse vrouwelijk coureurs als Shelina Moreda, die samen met Melissa Paris de 4 Uren van Suzuka geracet heeft aan boord van een Moriwaki CBR600RR. Diezelfde Paris mocht in 2011 trouwens ook een test rijden met Tech3 Yamaha. Hetzelfde geldt voor Elena Meyers, die al eens op de fabrieks Suzuki aan de bak mocht.

Ook in Nederland hebben we dames genoeg die vlug zijn. Neem bijvoorbeeld Bibi Damen, die een paar jaar terug nog uitgenodigd werd voor het Red Bull Rookies selectie-evenement. Ondertussen rijdt Damen in de KTM RC390-Cup niet onverdienstelijk mee. En Nadieh Schoots hebben we ook nog. Zij reed de afgelopen twee seizoenen in Engeland TriOptions Cup en gaat komend seizoen in het Brits Superstock 1000 kampioenschap haar geluk beproeven. Jolanda van Westrenen (hieronder) is ook zo’n goed voorbeeld. De Liendense reed in 2015 in de OW-Cup haar rondjes en won afgelopen jaar ook nog een 24-uursrace op het circuit van Barcelona, samen met onder meer bovengenoemde Melissa Paris.

En ja, de Britten hebben misschien nog wel de twee bekendste vrouwelijke coureurs. Huidig Honda BSB-fabrieksrijder én snelste vrouw ooit tijdens de Isle of Man TT, Jenny Tinmouth, en de ‘koningin der motorcoureurs’, Maria Costello. Tinmouth is inmiddels te druk met het BSB, maar Costello verschijnt nog regelmatig aan de start van verschijdene road races.

Meer dan genoeg internationale vrouwen van formaat dus, want dit is maar een heel kleine greep.

[justified_image_grid ids=23447,23448,23449,23450,23451,23452,23453,23454]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.