maandag 20 mei 2024

Je ketting tijdens het seizoen in topconditie dankzij Motul

Afhankelijk van je rijstijl, de weersomstandigheden en de belasting, moet je je ketting om de 500 tot 1.000 kilometer controleren. Let daarbij op slijtage, spanningsniveau en smering. Na elke lange rit in de regen moet de ketting sowieso gesmeerd worden. Gebruik daarvoor de relevante Motul Chain Lube.

Eerst reinigen, dan smeren

Onderweg vermengen olie, stof en allerlei slijtagedeeltjes zich wat na verloop van tijd leidt tot een kleverig residu op het oppervlak van uw ketting. Daardoor zal de ketting sneller slijten en dat resulteert in een kortere levensduur van het tandwiel en de ketting. Reinig daarom de ketting alvorens hem te smeren. Bovendien verspreidt de kettingspray zich veel doeltreffender op een droge en schone ketting. Als vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan Motul Chain Clean om de ketting schoon te maken. Plaats de motorfiets daarvoor op de middenbok. Als de machine alleen een zijstandaard heeft, heb je of hulp nodig of een paddockstand. Draai aan het achterwiel om de ketting in beweging te zetten. Spuit vervolgens de schakels langs alle kanten in met Motul Chain Clean, de speciale kettingreiniger. Draai het wiel totdat je er zeker van bent dat het reinigingsmiddel in de hele ketting zit. Laat het product even intrekken en maak het daarna grondig schoon met een kettingborstel, verkrijgbaar bij je motorspecialist.

Gebruik nooit een stalen of andere metalen borstel! Die kan de afdichtringen tussen de schakels beschadigen, waardoor smeermiddel weglekt en de ketting snel slijt.

Veeg de ketting na het reinigen af met een droge, pluisvrije doek. Dat verwijdert alle restanten. Als het vuil hardnekkig is, herhaal dan het hele proces of behandel het gedeelte dat grondiger moet worden gereinigd met extra zorg.

TIP!

Bescherm het milieu en zorg ervoor dat chemicaliën nooit in de bodem, het grondwater en de riolering terechtkomen. Gebruik dus een opvangbak of leg een stuk karton onder de motorfiets.

Nadat de ketting is schoongemaakt en gedroogd, kan deze opnieuw worden gesmeerd. Voor normaal gebruik op de weg is Motul Chain Lube Road of Motul Chain Lube Road Plus de ideale keuze. Motul Chain Lube Road Plus is bovendien wit van kleur. Dat maakt het gebruik ervan des te eenvoudiger, want zo kun je meteen zien wanneer je meer smeermiddel moet aanbrengen. De hoogwaardige Motul Chain Paste garandeert daarbovenop een extreem goede hechting, zodat het smeermiddel ook bij zeer snel rijden niet afbladdert. Het borsteltje aan de spuitmond van de tube zorgt ervoor dat er een dunne, gelijkmatige laag van het product wordt aangebracht. De verstuifkop met het plastic buisje maakt het eenvoudig om het smeermiddel nauwkeurig aan te brengen. Draai het achterwiel om de ketting te bewegen en breng een dun laagje Motul Chain Spray aan. Breng het product aan de binnenzijde van de ketting aan, zodat het smeermiddel goed verdeeld wordt. Zorg ervoor dat alle schakels goed gesmeerd worden.

Mocht de spray op het wiel komen, kun je dat gemakkelijk verwijderen met een zachte doek en Motul Chain Clean.

TIP!

Na het behandelen van de ketting dien je even te wachten alvorens weer te gaan rijden. Het kettingsmeermiddel bevat namelijk een oplosmiddel dat ervoor zorgt dat het product optimaal verspreid wordt in alle omstandigheden. Het smeermiddel bereikt al na 10 à 15 minuten een optimale hechting op de ketting. Als je niet wilt wachten, kun je het smeermiddel direct na een rit aanbrengen terwijl de ketting nog warm is.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen