Joep Overbeeke in KTM World Cup Cup Assen

Als komende zaterdag de KTM RC390 World Cup van start gaat op het TT Circuit Assen zal Joep Overbeeke aan zijn vijfde grote internationale wedstrijd van dit seizoen beginnen. De 17-jarige coureur uit het Zeeuwse Ooltgensplaat heeft dit jaar al deelgenomen aan drie Grand Prix races en een WK Superbike wedstrijd. De KTM RC390 Cup reed tijdens deze grote WK-wedstrijden mee in het bijprogramma. De Oostenrijkse motorfabrikant KTM heeft in samenwerking met Arie Vos voor dit seizoen een schitterend wedstrijdprogramma samengesteld voor de jonge rijders die zich zo internationaal kunnen schitteren.

Voor Joep Overbeeke is het zijn tweede seizoen dat hij actief is in de KTM RC390 Cup. Door zijn goede prestaties in deze standaard wegraceklasse kreeg hij de kans om in maar liefst drie Grand Prix wedstrijden van start te gaan.

“Dit is echt een droom voor elke jonge coureur die aan wegrace denkt”, opent Overbeeke. “Vorig jaar werd de KTM RC390 Cup opgezet om jonge talentvolle coureurs verder te begeleiden in de motorsport. Het was voor iedereen een leerjaar. Voor de organisatie, KTM Motoren en de rijders. Vanaf het begin ging het goed. Na elke training is er een meeting met de rijders die geleid wordt door oud-coureur Joey Litjens. Hij staat naast de baan naar ons te kijken wat we wel of niet goed doen. Dat wordt daarna met ons besproken. Ook wordt er uitgelegd hoe je het best een bocht kunt nemen. Daar leer je als jonge coureur heel veel van. Doordat we allemaal op dezelfde standaard motoren rijden komt het ook aan op stuurmanskunst en laat remmen. Voor dit seizoen had Arie Vos met Joey Litjens echt een supermooie wedstrijdkalender voor ons. We rijden naast het TT Circuit Assen ook samen met de Duitse KTM-coureurs op diverse circuits in Duitsland. Dan heb je ook meteen meer competitie. En het mooie is dat wij als Nederlanders de wedstrijden kunnen domineren. Dat bewijst weer eens dat er genoeg talent is in ons land. Dat moeten we zeker niet onderschatten.”

Tijdens de WK Superbikes en de Dutch TT mochten de KTM RC390 coureurs in Assen van start gaan in het bijprogramma van deze WK-wedstrijden. Dat brengt voor deze jonge rijders best wel wat druk mee, maar het is de beste leerschool. Met een kopgroep van ruim tien coureurs die tot de laatste ronde streden voor de winst was dit een geweldige mooie promotie voor de motorsport en dan met name voor de KTM RC390 Cup. Het publiek dat massaal was blijven zitten op de tribunes was bijzonder lovend over deze wegraceklasse. 

“Doordat ik tijdens de trainingen veel technische problemen had kon ik niet met de kopgroep meestrijden en dat was best wel jammer. Maar ik kreeg twee weken later een herkansing toen we tijdens de Grand Prix van Duitsland op de Sachsenring opnieuw mochten rijden. Dat is best een moeilijk circuit wat je echt moet leren kennen. Met mijn zesde startplaats was ik achter Finn de Bruin en Glenn van Straalen de derde Nederlandse coureur. De race was goed, maar door de zenuwen maakte ik een paar foutjes. Daardoor finishte ik als zevende algemeen en als vijfde Nederlander.

Doordat Overbeeke bij de eerste vijf in het KTM RC390 tussenklassement stond werd hij uitgenodigd om ook van start te gaan tijdens de Oostenrijkse Grand Prix die op het circuit van Spielberg werd verreden. Dit is de thuisbasis van KTM. Met ruim 200.000 toeschouwers op de tribunes en onder het toeziend oog van de KTM-directie wilde hij daar goed presteren. Met zijn tweede plaats gaf hij een onovertroffen visitekaartje af.

Vooruit kijkend naar de KTM RC390 World Cup races op het TT Circuit Assen straalt het enthousiasme van zijn gezicht. “Dit is mijn vijfde grote race van dit jaar. Wat wil je als rijder nog meer. Dit kunnen niet veel nationale rijders zeggen, dat ze aan vijf WK-wedstrijden hebben deelgenomen in één seizoen. Daar ben ik KTM heel dankbaar voor”, aldus de nuchtere Zeeuw 

Over wat zijn kansen voor de komende twee KTM RC390 World Cup wedstrijden zijn is Overbeeke heel kort. “Dat is vooraf moeilijk te voorspellen. Dat hangt van zo veel factoren af. Welke rol speelt het weer en hoe sterk zijn de buitenlandse rijders? Ik hoop ik bij de eerste vijf te finishen. Dan kan mijn weekend al niet meer stuk. Maar ik ga vooral genieten van dit weekend.”

De trainingen worden gehouden op vrijdag 30 september, de races zijn op zaterdag 1 en zondag 2 oktober.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?