maandag 4 december 2023

Hoe werkt het puntenrijbewijs?

Jong, enthousiast en…. rijbewijs kwijt. Met de zomer in de bol wil je wel eens lekker los gaan. Hoe zit het met het puntenrijbewijs als je dit kwijtraakt? Moet ik opnieuw op? En wat kost dat?

Half Nederland is op vakantie en de grotendeels lege snelwegen schreeuwen om gaaaassss. Eindelijk kan de gaskraan open zonder dat woon-werkblik je ophoudt. Helaas is de politie niet met vakantie en dus moeten beginnende motorrijders zich nog altijd zorgen maken. Wat gebeurt er als je gepakt wordt met een beginnersrijbewijs? Iedere persoon van achttien jaar of ouder die voor het eerst een rijbewijs haalt, is de eerste vijf jaar een beginnend bestuurder met het bijbehorende rijbewijs. Voorheen kon je drie strafpunten oplopen, tegenwoordig nog maar twee.

Wanneer krijg ik punt?

Niet alle overtredingen tellen mee bij het beginnersrijbewijs. Het gaat alleen om overtredingen waarbij de bestuurder is staande gehouden. De agent die je aanhoudt moet gezien hebben dat jij persoonlijk rijdt. Bekeuringen op kenteken (flitsboetes) tellen niet mee. Ook overtredingen die in het buitenland zijn begaan, tellen niet mee. Je bent wel de klos bij: bumperkleven, ernstige snelheidsovertredingen (+40 buiten de bebouwde kom, +30 op de andere wegen), het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer, veroorzaken van materiële of immateriële schade door onjuiste naleving van de verkeersregels en het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Wat is het gevolg?

Als je twee punten pakt met een beginnersrijbewijs wordt je rijbewijs geschorst. Je moet verplicht opnieuw afrijden – inclusief theorie-examen – voordat je het rijbewijs terugkrijgt. Het kostenplaatje bedraagt € 1076. Oh ja, dat is exclusief de boete die je nog krijgt voor de overtreding. Als je niet slaagt, moet je echt weer rijlessen nemen.

Verwarrend rijbewijs

De begrippen puntenrijbewijs en beginnersrijbewijs zijn in de loop der jaren door elkaar heen gaan lopen. Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. Het puntenrijbewijs geldt zowel voor beginnende als ervaren bestuurders. Bij het puntenrijbewijs krijg je strafpunten voor het rijden onder invloed. Een motorrijder die aan het leven hecht bedenkt zich wel twee keer voordat hij lazarus op een motorfiets stapt. Mocht je minder aan het leven hechten: twee veroordelingen binnen vijf jaar is – afhankelijk van het promillage – goed voor een ingetrokken rijbewijs (worst case scenario) of een strafpunt en een vernieuwde proefperiode van vijf jaar.

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

2 Reacties

  1. Mijn vrouw heeft al 9 jaar haar autorijbewijs En heeft deze week haar motorrijbewijs gehaald. Heeft zij nu weer een punten systeem op het rijbewijs?

  2. Ik neem aan dat je bij een puntenrijbewijs niet alleen voor het rijden onder invloed strafpunten in je pocket krijgt? Maar zijn daar ook de zelfde gevolgen te incaseren voor als bij een beginnersrijbewijs?

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image