13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Kaartverkoop theatervoorstelling ‘Jumping Jack’ van start

‘Jumping Jack’, zo luidde de bijnaam van de illustere motorcoureur Jack Middelburg en die benaming had hij te danken aan zijn reputatie dat hij geregeld onderuitging en er snel weer wist op te springen. Op 9 mei 2019 gaat de theatervoorstelling Jumping Jack in première op het circuit van de TT in Assen. ‘Een leven vol lef, Jumping Jack terug in Assen’ zo luiden enkele wervende bijzinnen van de ongewone combinatie van theater en motorsport.

Rynk Bosma

Kaarten: jumpingjack.nu

Misschien moet je wel Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen (BUOG) heten om een dergelijke uitdaging aan te nemen en belangrijker nog uit te kunnen voeren. Dat is het duo Pieter Stellingwerf en Kees Botman als drijvende krachten achter BUOG echter wel toevertrouwd met het oog op de theaterproducties uit het verleden.

Toch is de voorstelling Jumping Jack  ook voor Stellingwerf en Botman de grootste theaterproductie tot nog toe. Een ultieme uitdaging dus die ruim tweeënhalf jaar geleden in gang werd gezet met een verzoek van de provincie Drenthe. En toen lag het volgens Stellingwerf voor de hand het grootste sportevenement van Nederland, de TT van Assen, als decor te nemen met motorcoureurs in een mogelijke hoofdrol. Motorrijden en heroïek samenbrengen in theatrale vorm op het toch meest fameuze motorcircuit van Nederland.

Wat Nederlandse helden op motoren betreft kom je toch al gauw uit bij de Grote Drie van de jaren zeventig en begin jaren tachtig in de klasse 500 cc (nu MotoGP), Boet van Dulmen, Wil Hartog en Jack Middelburg. Een verhaal van helden op de motor met bijpassende tragiek want met name Middelburg kende geen angst en nog minder grenzen. ‘Jack Middelburg reed op de grens, en soms er overheen’, zo luidde de analyse dertig jaar nadat de alles wagende Middelburg in 1984 ‘in het harnas’ verongelukte op het stratencircuit van Tolbert, 31 jaar oud was de coureur uit Naaldwijk.

Een spits hoofd, blond haar en een vlassnor vaak versierd met een natuurlijke glimlach. Immens populair was Middelburg, ook onder de coureurs, in een tijd dat de coureurs zichzelf bij de start al duwend op gang moesten helpen. Door de vele chirurgische ingrepen lukte dat Middelburg vaak niet meer, een monteur mocht hem dan op de laatste rij helpen op gang te komen.

En nu dus Middelburg terug op het circuit van Assen in theatrale vorm als held van zijn eigen theater. Meer dan twee jaar lang hebben  Stellingwerf en Botman zich verdiept in het leven van Middelburg. Uiteraard met gesprekken met de beide andere leden van de Grote Drie, maar ook met monteur Adri van den Broeke en Mister TT Jaap Timmer.

Het grootste deel van de researchwerkzaamheden werd verricht door Willem de Vlam terwijl Jan Tekstra het script en de muziek voor zijn rekening neemt. Een grote voorstelling, tel maar op, tien voorstellingen kunnen per voorstelling 3000 toeschouwers herbergen en dat betekent in totaal 30.000 bezoekers. Botman: ‘Het circuit in Assen is jaren geleden korter gemaakt, wij gebruiken een deel van dat oude circuit compleet met een eigen TT dorp. Het is een combinatie van motorsport en een muzikale concertuitvoering.’

Delen van de vroegere races worden op scherm in beeld gebracht terwijl de 500 cc motoren ook echt aanwezig zijn met zo’n dertig motoren gerekruteerd uit diverse motorenclubs. ‘Het is theater binnen het verhaal’, zo zegt Stellingwerf. Maar liefst 250 mensen doen mee en de muziek is gebaseerd op de jaren zeventig en tachtig met Matteo van der Grijn als Middelburg. In totaal doen er tien professionele acteurs mee en de spelregie is in handen van Frank Lammers.

Stellingwerf en Botman noemen het een avontuur dat voor de bezoekers al begint in eigen auto door een rondje over het circuit te rijden en via de autoradio wordt dan contact gelegd met de aanvang van de voorstelling. Het verhaal is gemodelleerd volgens het principe van de film Back to the future, met de ogen van nu kijken naar de tijd van toen.

De kaartverkoop is gestart op 30 juni tijdens de TT terwijl de werving van de acteurs en de guitar contest in oktober plaatsvinden. De winnaar van die gitaarwedstrijd mag in de band meespelen tijdens de voorstellingen. Techniek en emotie zullen bij elkaar komen en samensmelten bij Jumping Jack, ‘Dit is echt het grootste dat wij ooit hebben gedaan’, zo zegt Stellingwerf afsluitend.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen