dinsdag 16 april 2024

Kan het kwaad om een motor in de zon te laten staan?

Niemand wil zijn motor beschadigen, want het is een kostbaar bezit voor hem. Maar soms kunnen we bewust of onbewust schade toebrengen aan onze motorfiets. Een van de manieren is om de motorfiets in de zon te laten staan of te parkeren. In dit artikel gaan we in op de gevolgen van het in de zon laten staan van een motor en hoe je je motorfiets kunt beschermen tegen de zon.

5 tips voor motorrijden in de hitte

Is het slecht om een motor in de zon te laten staan?

De motor in de zon laten staan is niet schadelijk als het af en toe gebeurt. Maar als je je motor regelmatig en langdurig blootstelt aan de zon, dan is dat zeker schadelijk voor je motor. Je loopt het risico dat de lak van de motor, de kunststof carrosserie, het zadel en de motor op den duur beschadigd raken.

Het is niet erg om een motorfiets voor een korte periode in de zon te laten staan. Maak je dus geen zorgen als je je motor af en toe een paar uur in het daglicht moet stallen. Maar als je je motor te lang en regelmatig in de zon moet stallen, zal dat zeker gevolgen hebben voor je motor.

Effecten van zonlicht op motorfietsen

Schade als gevolg van natuurlijke weersveranderingen is een langzaam proces. Je hoeft je dus niet al te veel zorgen te maken als u uw motorfiets een paar uur per week in de zon laat staan. Mocht je motor langdurig worden blootgesteld aan (felle) zon dan kan dit de lak aantasten. Deze kan vervagen. De kleur van de kunststoffen zal sneller vervagen dan de metalen onderdelen.

Hoe kun je dit voorkomen?

Gebruik indien nodig een motorhoes van hoge kwaliteit om de hele carrosserie van uw motor te beschermen voordat u hem in de zon laat staan.

Verdamping van brandstof

Brandstof zoals benzine heeft de neiging om te verdampen als gevolg van warmte, omdat warmte de kinetische energie van de benzinemoleculen verhoogt, wat recht evenredig is met de snelheid van verdamping. Dus, hoe langer uw motorfiets stilstaat en hoe meer warmte wordt opgebouwd door de zon, hoe sneller de benzine zal verdampen.

Beschadiging van banden

De banden zijn gemaakt van hoogwaardig gevulkaniseerd rubber dat bestand is tegen hoge druk. Maar in de zomer zet de lucht in de banden sterk uit door de warmteontwikkeling, waardoor extra druk op de bandwand ontstaat en de banden leeglopen of zelfs barsten.

Conclusie

De zon kan dus schadelijk zijn voor een motor. Echter vooral als de motor meerdere dagen achtereen in de zon staat geparkeerd. Staat jouw motor altijd buiten geparkeerd? Zorg dan dat deze indien mogelijk overdekt staat of maak gebruik van een motorhoes.

Fotografie: Mike van Cleven

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen