Kawasaki neemt voortouw in productie waterstof

Elektrificatie is niet de enige weg naar CO2-neutrale voertuigen. Althans als je kijkt naar wat er in Japan gebeurt. Kawasaki, dat al deelneemt aan een samenwerking met Yamaha, Toyota, Subaru en Mazda en ook experimenteert met verbrandingsmotoren op waterstof, heeft officieel de start aangekondigd van een project voor de ontwikkeling van apparatuur die de grootschalige productie van vloeibaar waterstof mogelijk moet maken.

Kawasaki Heavy Industries is 100% eigenaar van Japan Hydrogen Energy Co. Dit bedrijf kreeg in juni de opdracht van de Japanse ministeries van Economie, Handel en Industrie om een demonstratieproject uit te voeren van de toeleveringsketen van vloeibaar waterstof. Het project heeft tot doel de CO2-footprint te neutraliseren. Het voorziet in twee prijsstappen voor de leverantie van waterstof: 23 eurocent (tegen de huidige wisselkoers) per kubieke meter waterstof in 2030 en 20 eurocent tegen 2050.

Momenteel wordt geraamd dat in de gehele keten vooral het vloeibaarmakingssysteem de grootste invloed heeft op de uiteindelijke prijs van waterstof. De schaalvergroting van de productie en de verbetering van de efficiëntie van het vloeibaarmakingsproces zijn van groot belang voor de verlaging van de waterstofprijs en derhalve voor de invoering van waterstof als emissievrije brandstof voor interne verbrandingsmotoren.

Het is geen toeval dat Japan Hydrogen Energy Co – lees Kawasaki – het bedrijf is dat voor dit project is uitgekozen. Kawasaki Heavy Industries (kernactiviteit zwaar transport, zoals schepen, treinen, lucht- en ruimtevaart) richt zich op sectoren waarin, tenzij er echte revoluties plaatsvinden, elektrificatie geen levensvatbare oplossing zal zijn voor het probleem van CO2-uitstoot.

Aan de andere kant is dat de door Kawasaki – als enige fabrikant in Japan – ontwikkelde technologie voor het vloeibaar maken van waterstof werkt met turbines die sterk lijken op die ook voor straalmotoren zijn ontwikkeld. Het is een gebied waarop Kawasaki al geruime tijd op alle gebieden actief is, ook op dat van de motorfietsen. Kawasaki Motors heeft al een prototype viercilinder supercharged motorblok voor motorfietsen ontwikkeld dat waterstof als brandstof gebruikt.

Met de technologie van Kawasaki kan momenteel tussen 5 en 25 ton waterstof per dag vloeibaar worden gemaakt. Het vooruitzicht is dat deze cijfers binnen enkele jaren snel zullen stijgen tot het niveau dat nodig is voor echte commerciële levensvatbaarheid.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?