dinsdag 26 september 2023

Kawasaki Ninja: elektrisch vanaf 2023?

De definitieve versie van het ‘EV-project’, de conceptmotor die op de 2019 Milaan Motorshow werd getoond, zou al volgend jaar bij de dealers van de Japanse fabrikant kunnen arriveren. Uit gelekte gegevens blijkt dat de Kawasaki 27 pk, een 4-versnellingsbak en recuperatieve remmen heeft waarmee de accu tijdens remmen wordt opgeladen.

In Japan wordt gesproken over de zeer reële mogelijkheid dat Kawasaki al in 2023 een elektrisch aangedreven sportmotor op de markt zal brengen. Dit werd onthuld door de Japanse website www.autoby.jp, die uitlegt dat het de definitieve versie zou zijn van het ‘EV-project’, de conceptmotor die werd getoond op de 2019 Milaan Motorshow.

10 batterij aangedreven Kawa fietsen op komst

In Japan werd het EV-prototype voor het eerst tentoongesteld in 2021 en bij die gelegenheid kondigde Kawasaki aan dat het van plan is om de komende twee tot drie jaar 10 elektrische modellen in productie te nemen. Veel meer dan een intentieverklaring: Kawasaki gaf zelf een foto vrij die genomen werd tijdens het testen van het EV Project prototype, die als basis diende voor de ontwikkeling van het commerciële model.

Wat er voorlopig van zal komen is onbekend, en de afbeelding van de complete motorfiets hierboven is slechts een grafische interpretatie. Maar de naam is al bekend: Ninja E1. Omdat  dit ‘het eerste elektrische Ninja-model’ is?

Kawasaki: hybride met elektrische compressor?

Informatie uit het octrooi

Iets meer kan worden afgeleid uit de octrooiregistratiegegevens voor het EV-project. Een vermogen in de orde van grootte van 10 kW werd aangekondigd, waarschijnlijk zal de Ninja een maximumpiek van 20 kW (27,2 pk) hebben; het heeft een versnellingsbak met vier versnellingen, wat voor een ongebruikelijke oplossing is, en het heeft een hendelbediening onder het stuur om de elektrische energieterugwinning te activeren door gebruik te maken van de remmen. Dat zal van pas komen, want het schijnt dat de actieradius bescheiden zal zijn, zo’n honderd kilometer, terwijl het gewicht naar verwachting 219 kilo zal bedragen.

Het is interessant om te zien hoe Kawasaki de kenmerken van een sportmotor in elektrische toepassing heeft verwerkt. Als de ‘Ninja E1’ echt in 2023 uitkomt, kunnen we al iets verwachten op de volgende show in Milaan of uiterlijk op de autoshow van Tokio.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image