woensdag 27 september 2023

Kijkfiles beperkt maar hardnekkig fenomeen

Vorig jaar waren er 267 kijkfiles, die ontstaan doordat weggebruikers snelheid minderen om langer te kunnen kijken naar de andere rijbaan, meestal omdat daar een ongeluk is gebeurd. Kijkfiles waren goed voor 0,6 procent van de totale filezwaarte in 2011. De kosten bedroegen tussen de vier en acht miljoen euro, schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een manier om kijkfiles terug te dringen is het inzetten van agenten die weggebruikers met handgebaren aansporen om door te rijden. Schultz wijst erop dat dit echter ook tot schokgolven kan leiden waardoor kop-staartbotsingen ontstaan. Een andere optie is om zogeheten mobiele fileschermen te plaatsen als ergens een ongeluk is gebeurd. Dit is echter ook geen zaligmakende oplossing. Het opzetten was veel werk en de schermen waren erg windgevoelig. Kortom, wij zijn nog niet van deze onnodige files af, die vaak ook nog eens langer zijn dan die aan de kant van het ongeluk…

Bron en foto: ANP
 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image