vrijdag 2 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Klacht over geluidsoverlast motorfietsen in Tirol door EU verworpen

Afgelopen zomer stelde Tirol een rijverbod in op bepaalde wegen voor motorfietsen met een stationair geluid van meer dan 95 dB.

Ter verduidelijking: Voor een typgoedkeur wordt het geluid dat je motor produceert, bij 4.000 tpm gemeten. Het aantal dB’s staat vermeld op het plaatje dat meestal bij het balhoofd van een motor zit. Het geeft de politie een idee aan de hand waarvan zij kunnen nagaan of er met een uitlaatsysteem is geknoeid. Een motorfiets is tijdens een rit stiller.

Klacht bij de Europese Commissie

Tegen het rijverbod, dat alleen voor motorfietsen geldt, is door motorrijders een klacht ingediend bij de Europese Commissie. De motorrijders waren van mening dat het rijverbod in strijd was met de EU-wetgeving. Deze klacht werd door de Europese Commissie in een brief van 26.01.2021 afgewezen.

Toerisme Oostenrijk: onwaarschijnlijk mooi Kalkalpen

Verbod is legaal

Volgens de redenering mag het in de handel brengen, de registratie en het in het verkeer brengen van voertuigen die in overeenstemming zijn met de typegoedkeuring, niet worden verboden. Wel mogen invoer-, uitvoer- en uitvoeringsverboden of -beperkingen worden opgelegd, mits dit gerechtvaardigd is om redenen van openbare orde of bescherming van de volksgezondheid. Hier wordt verwezen naar een geluidsstudie uit 2019, die niet geheel onomstreden is.

De Commissie gaat ervan uit dat de Tiroolse maatregel de aankoop van motorfietsen in principe niet ernstig zou beperken, aangezien het geen algemeen verbod op het gebruik betreft en de maatregel alleen geldt voor bepaalde wegen en voor de periode van 10 juni tot en met 31 oktober. Bovendien zijn zowel binnenlandse als buitenlandse motorfietsen in dezelfde mate getroffen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen