Kronkelwegen in kaart gebracht

Handig hoor, die Open Source-kaarten van Openstreetmap.org. Voor de nerds onder ons zijn de mogelijkheden met dit soort kaarten legio. Zo ook voor Roy McCann, die een rekenmodel ontwikkelde om te berekenen hoe recht of juist kronkelig een weg is. Het algoritme neemt van elke in kaart gebrachte weg het begin- en eindpunt, waarna wordt berekend hoeveel langer de weg is dan de hemelsbrede afstand tussen begin- en eindpunt. Hoe groter het verschil; hoe kronkeliger de weg. Zo simpel kan het zijn.

McCann trok een raster over de wereldkaart en laat met kleurtjes zien hoeveel procent van de wegen binnen een gebied kronkelig zijn. Op de kaart kun je zelf in- en uitzoomen om bepaalde gebieden op waarde te kunnen schatten. Niet geheel verrassend komt Nederland niet echt kronkelig uit de bus. Sterker nog: het recht-toe-techt-aan-wegennet steekt nogal af tegen de rest van Europa. Verder blijken ook grote delen van de Verenigde Staten slaapverwekkend recht.

Wil je zelf uitvinden waar je het beste kronkelig kunt motorrijder? Hier vind je de kaart: http://www.technomancy.org/openstreetmap/bendy-roads/

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.