vrijdag 7 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Kronkelwegen in kaart gebracht

Handig hoor, die Open Source-kaarten van Openstreetmap.org. Voor de nerds onder ons zijn de mogelijkheden met dit soort kaarten legio. Zo ook voor Roy McCann, die een rekenmodel ontwikkelde om te berekenen hoe recht of juist kronkelig een weg is. Het algoritme neemt van elke in kaart gebrachte weg het begin- en eindpunt, waarna wordt berekend hoeveel langer de weg is dan de hemelsbrede afstand tussen begin- en eindpunt. Hoe groter het verschil; hoe kronkeliger de weg. Zo simpel kan het zijn.

McCann trok een raster over de wereldkaart en laat met kleurtjes zien hoeveel procent van de wegen binnen een gebied kronkelig zijn. Op de kaart kun je zelf in- en uitzoomen om bepaalde gebieden op waarde te kunnen schatten. Niet geheel verrassend komt Nederland niet echt kronkelig uit de bus. Sterker nog: het recht-toe-techt-aan-wegennet steekt nogal af tegen de rest van Europa. Verder blijken ook grote delen van de Verenigde Staten slaapverwekkend recht.

Wil je zelf uitvinden waar je het beste kronkelig kunt motorrijder? Hier vind je de kaart: http://www.technomancy.org/openstreetmap/bendy-roads/

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen