dinsdag 25 juni 2024

Meer details van de Moto Guzzi V100 Mandello

De Moto Guzzi V100 Mandello heeft een aantal primeurs voor het merk, te beginnen met de integratie van adaptieve aerodynamica, evenals de montage van semi-actieve ophanging, een IMU en ABS in bochten, plus quick-shift. Een in sommige opzichten nog grotere verandering is het gebruik van vloeistofkoeling, iets waar Moto Guzzi zo lang mogelijk van heeft afgezien, maar grotendeels heeft overgenomen om te voldoen aan de steeds strenger wordende emissienormen.

De Mandello wordt aangedreven door een compacte 90 graden langsgeplaatste V-twin met een inhoud van 1042 cc, en is in feite korter dan het motorblok in de V85 TT, terwijl hij aanzienlijk meer prestaties levert.

De cilinderkoppen zijn 90 graden gedraaid en de uitlaten komen er aan de zijkant van de cilinderkoppen uit, in plaats van aan de voorzijde, terwijl de radiator nu die naar voren gerichte ruimte inneemt.

Het cijfer waar iedereen op heeft gewacht is de 115 pk. Het koppel bereikt een piek van 105 Nm, maar het overgrote deel daarvan is beschikbaar vanaf slechts 3500 tpm, met de rode lijn bij 9.500 tpm.

2022 Moto Guzzi V100 Mandello: een eerste blik

Er wordt gebruik gemaakt van een smeersysteem met olie in het carter en een hydraulisch bediende natte koppeling, zoals ook al op eerdere foto’s te zien was.

Ter vergelijking: de V100 Mandello heeft een vermogenstoename van bijna 50% ten opzichte van de V85 TT, terwijl het koppel met 30% toeneemt. Degenen die een Moto Guzzi met meer vermogen wensen, lijken hun wens in vervulling te zien gaan.

Moto Guzzi vestigt ook de aandacht op de eenzijdige swingarm, met cardan eindaandrijving voor minder onderhoud. En op het feit dat de achterwielophanging zonder hefinrichting werkt.

Een stalen buizenframe dat grotendeels achter de carrosserie is weggewerkt, heeft een wielbasis van 1.486 mm.

De duopassagier krijgt wat lijkt op een goed gepolsterd zadel met handgrepen en een goede ergonomie.

De adaptieve aerodynamica kan volgens Moto Guzzi de luchtdruk op de rijder met 22 procent verminderen, wat een windbescherming oplevert die je van een grotere toermachine mag verwachten. Het voorscherm is elektrisch verstelbaar.

In de 17,5 liter brandstoftank is het aerodynamische systeem geïntegreerd, dat in feite automatisch werkt en zich aanpast aan de snelheid en de rijmodus.

De elektronica bestaat uit een Ride-by-Wire-systeem, dat is gekoppeld aan een Marelli 11MP ECU en een IMU met zes assen, die zorgt voor ABS in de bochten, cruise control, rijmodi, drie motormappings, vier tractieniveaus en drie niveaus voor het remmen op de motor. De elektronica stuurt ook de semi-actieve Öhlins Smart EC 2.0-vering aan, die zich aan de omstandigheden aanpast.

Alles wordt weergegeven via een 5 inch tft, met volledige led-verlichting, inclusief een actief bochtverlichtingssysteem, waardoor de koplamp meebuigt in de bocht – opnieuw gebruikmakend van de IMU-gegevens.

Twee versies

De Moto Guzzi V100 Mandello zal in twee versies op de markt komen, waarbij de verbeterde versie uitgerust is met de Öhlins Smart EC 2.0-vering en de quickshift, verwarmde handvatten en het standaard multimediaplatform toevoegt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen