Meer motorsport op tv?

De overlap tussen FIM (International Motorcycle Federation) en Dorna is voor de leek soms maar lastig te begrijpen. De FIM is de overkoepelende organisatie van motorsport die veel wereldkampioenschappen is gestart, maar Dorna heeft als promotor inmiddels veel rechten, kampioenschappen en licenties in handen die ze hebben verkregen van de FIM. Zo zijn ze sinds 1992 in het bezit van alle rechten van het GP-circus.

Vandaag maakten beide partijen bekend dat DORNA met directe ingang en met een duur van twee jaar rechthebbende is van de TV-rechten van het WK-trial, X-trial, het WK Speedway, WK Zijspan, het WK Cross Country Rally en de zesdaagse enduro: International Six Days’ Enduro.

En wat is dan voor ons het voordeel? Nou, de FIM wil door al deze uitzendrechten bij één promotor onder te brengen het gehele aanbod motorsport op tv groter maken. Zo kan Dorna bedingen dat als een zender de MotoGP wil uitzenden, dat ze ook enkele uren WK Cross Country Rally uit moeten zenden; om maar iets te noemen.

En het eventuele nadeel? Tja, Dorna is uiteindelijk ook een commerciële partij die geld wil verdienen. Zo is er al veel motorsport achter de decoder beland. Maar gezien het een tweejarig probeersel lijkt te zijn, heeft Dorna er belang bij om aan de volgende opdracht te voldoen: meer motorsport op tv. We gaan het zien…

 

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.