Dakar 2015: Etappe 12

Eric Verhoef gaf in zijn voorbeschouwing al aan dat we moesten letten op debutant Toby Price en de voormalige rally-rijder uit Veldhoven heeft gelijk gekeken. Al zal Verhoef zelf ook niet verwacht hebben dat de Australiër zo’n verpletterende indruk zou achterlaten. In de tweede week van de Dakar Rally scoorde de KTM-rijder niet slechter dan een zesde plaats in de dagklasseringen. Op de een na laatste dag maakt Price zijn droomdebuut nog mooier, door tevens een special met de snelste tijd af te sluiten. ‘Alles voelde ditmaal goed aan en tot zover geniet ik van de rally. Ik heb veel geleerd de afgelopen dagen, mede door een paar fouten te maken.’ De Dakar Rally bevalt de debutant, maar weet nu ook hoe zwaar het is. ‘Pas als je daadwerkelijk hier bent, kun je pas uitvinden hoe moeilijk het is om twee weken lang optimaal te presteren.’

Achter Price werd Joan Barreda tweede, op iets minder dan twee minuten. Paulo Goncalves maakte tijd goed op Marc Coma, maar de verschillen zijn deze laatste etappes te klein om nog een serieuze aanval in te zetten op de Spanjaard. Coma rijdt dan op safe naar Buenos Aires, getuige zijn zesde stek. Tussen hem en Goncalves in zaten de twee Slowaakse toppers, met Ivan Jakes en Stefan Svitko.  

Van Termas Rio de Hondo naar Rosario was Frans Verhoeven de beste Nederlander en zo lijkt zijn eigen uitspraak over ‘een oude diesel’ helemaal te kloppen. De Yamaha-rijder werd negende, evenals in de vorige etappe. Vlak achter hem zat Hans Vogels, die de twaalfde tijd noteerde. ‘Je moest super scherp en strak rijden vandaag, maar ik kreeg de bochten niet lekker afgedraaid. Kwam daardoor niet in mijn ritme en miste zelfs twee keer een bochtje, waardoor ik de struiken inschoot. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar het is goed afgelopen.” Jurgen van den Goorbergh was wederom de derde Nederlander aan de streep, op plaats 24. Ook Melchior van Heertum (46e) en Caspar Schellekens (49e) wisten in de top-vijftig deze een na laatste etappe af te ronden. De deelnemers hebben nu nog 219 kilometer verbindingsroute te gaan, aangevuld met een geklokte special van 174 kilometer. Veel verrassingen zullen daar niet uit voort komen, maar je moet nog wel de finish zien te bereiken. 

De voorsprong van 17 minuten en 49 seconden zal Marc Coma niet meer weg geven en dus lijkt het erop dat hij een vijfde Dakar-zege achter z’n naam kan zetten. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Cyril Despres, zijn voornaamste concurrent van de afgelopen jaren. Paulo Goncalves stevent af op zijn beste Dakar-prestatie, door tweede te worden. De wereldkampioen Rally Raid van 2013 zal daardoor tevens de beste Honda-rijder zijn. Verder wordt de top-tien nog vooral gedomineerd door KTM, met Price op plek vier. Hij heeft redelijk afstand genomen van Pablo Quintanilla, eveneens rijdend op een 450 van de Oostenrijkse fabrikant. De enige andere Honda bij de beste tien is te vinden op plek acht, met Laia Sanz. Beste Nederlander is en blijft Hans Vogels, op plek twaalf. Hij moest een plaatsje afstaan aan Helder Rodrigues. Verhoeven is inmiddels opgeklommen tot plek vijftien. Jurgen van den Goorbergh staat 31e, terwijl Melchior van Heertum op de 48e plek staat.

Foto: KTM

Stage 12 – Car/Bike – Stage Summary – (Termas… door Dakar

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.