zaterdag 15 juni 2024

Michael Czysz overleden

Na een jarenlang lijden onder kanker, is Michael Czysz voor het weekend omringd door vrienden en familie overleden. Zijn poging de ziekte te overleven door behalve therapie ook te blijven doen wat hij graag deed; motorrijden, mag als een heel behoorlijke inspiratie gezien worden.

Michael Czysz was een ontwerper pur sang. Hij ontwierp zeker niet alleen motoren, maar het was wel wat hem onsterfelijk zou maken. Czysz kwam dan ook uit een familie die zich met motoren bezig hield, eigenlijk vanaf het begin dat er überhaupt motoren waren. Niet heel vreemd dus dat Czysz vanaf dag 1 van MotoCzysz enkel de innovatie najoeg, en niet zonder succes. 

Met zijn C1, met in lengterichting geplaatste 990cc vier-in-lijn, wilde hij de MotoGP revolutioneren. Ondanks alle moderniteiten en innovatie, zag hij toch de de stroom snel vloeide op plaatsen waar innoveren weinig opleverde. Hij wilde juist een stroomversnelling, daar waar alles met een slakkengangetje prestaties opleverde. Dus kwam er een koolstofvezel frame, een speciaal voorvorksysteem, maar ook het in lengterichting plaatsen van het blok was een bijzondere aanpak. 

“Ik hou van problemen oplossen en was altijd op zoek naar grotere problemen. En dat was toen MotoCzysz om de hoek kwam kijken…” – Michael Czysz

Helaas stapte MotoGP over naar 800cc en een nieuw motorblok ontwikkelen zou veel te duur worden. Laat het maar aan een man als Michael Czysz over om een plan-B te hebben.

EP1C
Meer succes behaalde de Amerikaan en zijn MotoCzysz-team met de Isle of Man TT-Zero races; elektrisch racen. Een idee werd in 5 maanden tot een motor omgebouwd, en de eerste EP1C was dan ook feitelijk een elektrisch aangedreven C1. De TT van 2009 bracht geen succes, maar in 2010 mocht het team – met rijder Mark Miller – de champagne proeven.

Met die Isle of Man TT-overwinning was MotoCzysz de eerste Amerikaanse fabrikant die won sinds Indian in 1911, maar het bleef er niet bij. Ook in 2011, 2012 en 2013 mocht een MotoCzysz-rijder de overwinnaarstrofee optillen, alledrie de keren Michael Rutter.

Het is haast treffend dat Czysz het leven laat, zo kort voor de TT. Reken er maar op dat velen stil zullen staan bij het overlijden, en zeker het leven van Michael Czysz.

Foto’s en video: MotoCzysz en VideoMedia Portland

[justified_image_grid ids=23800,23801,23802,23803]

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen