zondag 29 januari 2023

Minder glad op de snelweg

Als motorrijder ken je ze wel: de naadbeschermers die in de lengterichting over de snelweg lopen. Van die gladde dingen die zijn aangebracht tussen twee lagen open asfaltbeton. Omdat Rijkswaterstaat niet tevreden was over deze naadbeschermers -en daar zijn wij het mee eens- zijn er nieuwe ontwikkeld die de waterafvoer niet blokkeren, die niet glimmen, stroef zijn en ook minder zichtbaar zijn. 

De nieuwe naadbeschermers zijn de winnende oplossingen van een door Rijkswaterstaat uitgeschreven prijsvraag. Een deskundige, onafhankelijke jury toetste de 11 inschrijvingen op deze criteria. Daaruit kwamen 5 mogelijk geschikte oplossingen die zijn uitgetest in het laboratorium en op een proefvlak in de A59 bij Waalwijk. Inmiddels worden ze op enkele plekken gebruikt, bijvoorbeeld in de A73 tussen Venlo en Maastricht.

De huidige naadbeschermers hadden enkele nadelen. Adviseur asfalt bij Rijkswaterstaat Jan Voskuilen legt uit: ‘Ze zijn vaak als glimmende streep zichtbaar. Bij neerslag kan dit tot verwarring leiden, omdat weggebruikers de streep als spookmarkering kunnen ervaren. Ook kan de naadbeschermer glad worden, wat vooral voor motorrijders gevaarlijk is.’

Alle 5 geteste naadbeschermers van de 4 bedrijven Heijmans, Boskalis, Wegenbouw Van den Broek Heteren en Esha Infra Solutions voldoen nu aan de gestelde eisen en kunnen voortaan op alle wegen van Rijkswaterstaat gebruikt worden. Voskuilen: ‘We zijn blij met de uitkomst. Naadbeschermers zijn een heel specifiek onderdeel van de weg, waarvoor meestal niet zoveel aandacht is. We hadden niet verwacht om zoveel inschrijvingen te krijgen. Dankzij deze prijsvraag zijn ook andere aannemers wakker geschud: naadbeschermers moeten stroef zijn en dat ook blijven. Daar moeten we alert op zijn.’

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen