donderdag 1 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Mobitec breekt wereldsnelheidsrecord voor elektrische motoren

Een jaar na een ernstig ongeval in Bonneville, waar eerste coureur Kaz Mazutani crashte met een snelheid van 296,119 km/u, maar overleefde, deed Mobitec opnieuw een poging om de 200 mph- grens (321,868 km/u) te doorbreken. Daarmee zouden ze ruimschoots het FIM Electric Motorbike Land Speed World Record op hun naam schrijven.

Doorzetten

Mobitec slaagde met glans. Tijdens de jaarlijkse Bonneville Motorcycle Speed Trials op de Bonneville Salt Flats in Utah ging voor het eerst een elektrisch aangedreven motorfiets harder dan 200 mph. Daarmee schreef het Japanse team geschiedenis. Mobitec probeerde vijf jaar lang om zowel het bestaande record- in 2011 reed Chip Yates 181,608 mph (292,269km/u) – te breken als de 200 mph-barrière te doorbreken.

Op de Bonneville Salt Flats verbrak Mobitec ruimschoots beide records. Coureur Ryuhji Tsurata behaalde in de eerste run een snelheid van 329,318 km/u. Tijdens de noodzakelijke tweede run kwam de waaghals tot 329,085km/u. En daarmee kwam het wereldsnelheidsrecord in handen van Mobitec.

Categorie 300 kilo+

Het wereldrecord werd gereden in Categorie 1 – Groep A1 – Divisie A – Type VII. In deze categorie moet een tweewieler worden aangedreven door elektriciteit, is een stroomlijn niet toegestaan en moet de coureur zichtbaar zijn. Voertuigen in deze klasse vallen in de gewichtscategorie 300 kg+.

 

Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen