maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

MOTO73 reportage: Een waanzinnig Roemeens offroad-avontuur

Het klinkt haast als een te goede grap wanneer je hoort dat zeven vrijwel onervaren offroadrijders besluiten hun droom waar te maken en op de bonnefooi een zestiendaagse offroadtrip door Roemenië gaan maken. Dat kan niet goed gaan!? Klopt, het gaat ook niet goed. Al na precies honderd meter zelfs…

Want nadat ze bij Satu Mare, aan de grens tussen Oekraïne en Roemenië, zuidwaarts zijn gedraaid om de eerste offroadmeters van dit zestiendaagse avontuur te maken, laat Moedertje Natuur zich meteen van haar hufterigste kant zien. Het smalle keienpad dat het startpunt van de Trans Euro Trail is, loopt ineens steil omhoog en loopt ook nog eens naar opzij af. De enorme, losliggende keien stuiteren onder de wielen alle kanten op. En de motoren gaan er achteraan!

Nu hadden ze in Nederland wel een keer geoefend, maar dat vriendelijke rondje over de Veluwe was niet bepaald te vergelijken met wat ze hier voor de kiezen krijgen. Wat je noemt een klassieke vuurdoop! Binnen honderd meter liggen de eerste twee mannen ondersteboven onder hun machines. Het is bloedheet, stoffig en door de enorme keien zelfs staand naast de motor bloedlink.

Voordat ze iedereen rechtop hebben, de afgebroken onderdelen provisorisch hebben gefikst en ze alle zeven boven aan het paadje staan, zijn ze twee uur verder. Dat ze door het ongeremde enthousiasme ook niet even hadden geluncht voor ze het asfalt verlieten, helpt niet bepaald mee aan de sfeer in de groep. 

Vooraf hadden ze echt losjes de illusie dat ze zo’n 150 kilometer per dag konden offroaden. Als ze uiteindelijk over de eerste vijf kilometer vier uur blijken te doen en de dag eindigen met één gedesillusioneerde rijder, twee serieus beschadigde motorfietsen en de pijnlijke constatering dat ze de heftigheid van dit avontuur allemaal misschien wel wat hebben onderschat, zit iedereen die avond stilletjes en met holle ogen aan het diner…

Is het verder in dit verhaal ook alleen maar vallen en opstaan? Welnee, helemaal niet zelfs. Uit het verhaal van Ralph Edelstein blijkt gelukkig dat dag twee er helemaal anders uit ziet. Mét berijdbare paden bovendien. Maar de belangrijkste les uit dit verhaal is wel dat Roemenië vooral heel erg mooi is. Bruine beren er bevallige boerendochters zijn daarnaast gratis inbegrepen.

Dit verhaal wil (en mag) je niet missen. Lees het nu in MOTO73 nummer 23 dat je hier heel gemakkelijk kunt bestellen.

MOTO73 #23 cover
MOTO73 #23 ligt nu in de winkel en is hier online te bestellen.
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen