Motor en film > Spetters

Onlangs ging de nieuwe, gerestaureerde versie van Spetters in première. Na ruim dertig jaar is Spetters nog altijd de Easy Rider van de Lage Landen. “Een diepzwarte poel voor personen wier geestelijke groei na drie jaar is opgehouden”, oordeelde de Volkskrant in 1980. “Een fascistoïde aandoend soort amusement”, vond De Telegraaf.

Boze vrouwen en homoseksuelen richtten de Nederlandse Anti-Spetters Actiegroep op en deelden voor de bioscoop pamfletten uit. Tijdens het praatprogramma van Sonja Barend probeerden actievoerders regisseur Verhoeven onder te kliederen met lipstift. Het heeft allemaal niet mogen baten.

Spetters trok meer dan een miljoen bioscoopbezoekers, voornamelijk jongeren. Ik was zelf negentien en vond Spetters een beetje een ouwe lullen-film. De hoofdrolspelers – die moesten doorgaan voor een jaar of 20 – ontmaskerde ik destijds onverbiddelijk als oude mannen van tenminste 25.

Tekst: Fanta Voogd

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.