woensdag 24 april 2024

Motor en film > Spetters

Onlangs ging de nieuwe, gerestaureerde versie van Spetters in première. Na ruim dertig jaar is Spetters nog altijd de Easy Rider van de Lage Landen. “Een diepzwarte poel voor personen wier geestelijke groei na drie jaar is opgehouden”, oordeelde de Volkskrant in 1980. “Een fascistoïde aandoend soort amusement”, vond De Telegraaf.

Boze vrouwen en homoseksuelen richtten de Nederlandse Anti-Spetters Actiegroep op en deelden voor de bioscoop pamfletten uit. Tijdens het praatprogramma van Sonja Barend probeerden actievoerders regisseur Verhoeven onder te kliederen met lipstift. Het heeft allemaal niet mogen baten.

Spetters trok meer dan een miljoen bioscoopbezoekers, voornamelijk jongeren. Ik was zelf negentien en vond Spetters een beetje een ouwe lullen-film. De hoofdrolspelers – die moesten doorgaan voor een jaar of 20 – ontmaskerde ik destijds onverbiddelijk als oude mannen van tenminste 25.

Tekst: Fanta Voogd

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen