Motor & Film > Waking Ned

Een beeld dat je bijblijft. Een oude naakte man die met een noodgang op een Oost-Duitse MZ rijdt. Grappig, maar de graatmagere opa wekt met zijn broosheid ook vertedering op. Waking Ned is een lieve film, die net niet klef wordt dankzij een zorgvuldige dosis macabere humor. De twee bejaarde vrienden Jackie (Ian Bannen) en Michael (David Kelly) wonen op een Iers eilandje met 52 inwoners. Ze ontdekken dat iemand op het eiland de Lotto moet hebben gewonnen.

Ten einde de winnaar te ontmaskeren nodigen ze alle eilandbewoners uit voor een borrel en merken dat één van de 52 ontbreekt: de gepensioneerde visserman Ned Devine. Als Jackie bij Ned langs gaat, treft hij hem dood aan, zittend voor een ruisende televisie, met een grijns op zijn gezicht en het winnende lot in zijn hand geklemd. ’s Nachts droomt Jackie dat de overledene de prijs aan zijn mede-eilanders gunt, omdat hij geen familie heeft aan wie hij het geld kan nalaten.

De volgende dag oppert Jackie het idee dat zijn vriend Michael zich voordoet als Ned, zodat de prijs van zeven miljoen Ierse pond over de eilandbewoners kan worden verdeeld. Voorwaarde is dat iedereen het spel meespeelt.

Meer lezen? Mis dan de nieuwe MOTO73 niet!

Tekst: Fanta Voogd

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.