vrijdag 3 februari 2023

Motornieuws 2021: nieuwe BMW R nineT modellen

Voor modeljaar 2021 voert BMW Motorrad voor de R nineT familie enkele technische wijzigingen door. De BMW R nineT 2021 modellen krijgen een aanzienlijk uitgebreide standaarduitrusting mee en er is een groter aanbod aan opties.

Boxermotor nu EU-5 goedgekeurd, nieuwe cilinderkoppen en meer trekkracht

Voor gebruik in de nieuwe R nineT modellen is de boxermotor zowel technisch als visueel aangepakt. De motor voldoet nu ook aan de vereisten van de EU-5 emissiestandaard. Het piekvermogen bedraagt 109 pk bij 7.250 t/min (voorheen 110 pk bij 7.750 t/min), terwijl het maximale koppel nog altijd 116 Nm bij 6.000 t/min is. Nieuw ontworpen cilinderkoppen zorgen visueel voor een mooiere overgang van de buitenste naar de binnenste koelribben. Nieuw vormgegeven componenten bij de gasklephuizen geven de motorfiets samen met de kleppendeksels een nog mooiere uitstraling.

BMW R nineT. Option 719 Aluminium.
BMW R nineT. Option 719 Aluminium.

In de cilinderkoppen is een nieuw turbulentiesysteem toegepast, dat het brandstofmengsel laat wervelen voor een nog betere en schone verbranding. Dankzij een – in het bijzonder tussen de 4.000 en 6.000 tpm – verbeterde vermogens- en koppelcurve is de trekkracht nu voelbaar beter dan bij de voorganger van deze lucht-/oliegekoelde boxermotor.

ABS Pro met Dynamic Brake Control en een nieuw achterdemper met progressieve demping nu standaard, evenals de rijmodi ‘Rain’ en ‘Road’

Zelfs in standaarduitvoering zijn de nieuwe R nineT modellen voorzien van ABS Pro met DBC (Dynamic Brake Control) voor meer veiligheid tijdens het remmen. Zowel bij remmen onder een hoek als in lastige situaties. Ook een nieuwe achterdemper met progressieve demping (WAD) behoort tot de standaarduitrusting. Deze biedt een verbeterd veercomfort en gemakkelijke handmatige afstelling van de veervoorspanning. Tot slot behoren de rijmodi ‘Rain’ en ‘Road’ tot de standaarduitrusting.

BMW R nineT Scrambler and BMW R nineT Urban G/S Edition 40 Years GS
BMW R nineT Scrambler and BMW R nineT Urban G/S Edition 40 Years GS

Klassieke ronde teller met nieuwe wijzerplaat en standaard LED-verlichting en USB-laadaansluiting.

De standaarduitvoering van de R nineT modellen omvat een ronde teller met een nieuw vormgegeven wijzerplaat. Die is voorzien van het BMW Motorrad logo en richtingaanwijzerindicatie die ‘onzichtbaar’ is wanneer deze niet zijn geactiveerd. Eveneens standaard zijn nu een LED-koplamp en LED-richtingaanwijzers met wit glas. De uitgebreide standaarduitrusting van de nieuwe R nineT wordt afgerond met een USB-laadaansluiting.

BMW R nineT 2021: Nieuwe opties en nieuwe kleurenschema’s

BMW Motorrad heeft het aantal opties voor de nieuwe R nineT modellen zowel technisch als visueel behoorlijk uitgebreid. Rijmodi Pro met de aanvullende modus ‘Dynamic’ voor de R nineT en R nineT Pure en ‘Dirt’ voor de R nineT Scrambler en R nineT Urban G/S zijn nu leverbaar als individuele opties. Hetzelfde geldt voor DTC (Dynamic Traction Control) en een motorkoppelregelsysteem (MSR). Een andere nieuwe optie is het Comfort pakket, dat bestaat uit Rijmodi Pro, cruise control en verwarmbare handvatten. De adaptieve bochtenverlichting en de designoptie voor de einddemper zijn eveneens nieuwe optionele extra’s.

BMW R nineT Scrambler and BMW R nineT Urban G/S.
BMW R nineT Scrambler and BMW R nineT Urban G/S. 

Daarnaast biedt het traditionele ‘Option 719’ programma bijzonder exclusieve en hoogwaardige mogelijkheden voor het aanpassen van de R nineT aan de persoonlijke voorkeuren van de berijder. Dit exclusieve onderdelenaanbod omvat nu ook zaken als wielen, pakketten met gefreesde onderdelen en – uit het Originele BMW Motorrad Accessoires aanbod – een aanpassing van het frame met kortere achterzijde en een kentekenplaathouder achter het achterwiel. Ook een achterzijde in tracker-stijl (Tracker achterzijde) behoort tot de mogelijkheden. De wijzigingen voor de R nineT modelfamilie worden afgerond met nieuwe standaard en optionele kleuren. Alleen de limited edition is er met een kleurenschema dat doet denken aan de legendarische R 100 GS. Deze limited edition markeert het 40-jarig jubileum van de BMW Motorrad GS familie.

BMW R nineT Urban G/S. Edition 40 Years GS.
BMW R nineT Urban G/S. Edition 40 Years GS

Highlights van de nieuwe BMW R nineT modellen

 • Iconische lucht-/oliegekoelde boxermotor met nieuwe cilinderkoppen voor nog meer koppel in het midden toerenbereik en goedkeuring volgens de EU-5 emissienorm.
 • 80 kW (109 pk) bij 7.250 t/min (voorheen 81 kW (110 pk) bij 7.750 t/min) en 116 Nm bij 6.000 t/min.
 • Cilinderkop, kleppendeksels en onderdelen van de gasklephuizen met een nieuw design.
 • ABS Pro met DBC (Dynamic Brake Control) voor nog meer veiligheid bij het remmen met hellende motor.
 • Nieuwe achterdemper met standaard progressieve demping (WAD) voor nog meer balans en comfortabele handling.
 • Standaard handmatige afstelling van de veervoorspanning bij de achterdemper.
 • Standaard rijmodi ‘Rain’ en ‘Road’.
 • Klassiek vormgegeven ronde teller met nieuwe wijzerplaat.
 • Standaard LED-richtingaanwijzers met wit glas.
 • Standaard LED-koplampen met dagrijverlichting/parkeerverlichting.
 • Standaard USB-laadaansluiting.
 • Verbeterd algemeen design met groter kleurenaanbod.
 • Nieuwe af fabriekopties en nieuwe optionele accessoires.
BMW R nineT. Option 719 Night Black matt/Aluminium matt
BMW R nineT. Option 719 Night Black matt/Aluminium matt

Prijzen

ModelNCPBPMBTW 21%Fiscale waardeConsumenten-
adviesprijs
R nineT€ 13.279,-€ 2.366,-€ 2.788,66€ 18.434,-€ 18.880,-
R nineT Pure€ 10.865,-€ 1.897,-€ 2.281,71€ 15.044,-€ 15.490,-
R nineT Pure A2€ 10.865,-€ 1.897,-€ 2.281,71€ 15.044,-€ 15.490,-
R nineT Scrambler€ 11.407,-€ 2.002,-€ 2.395,39€ 15.804,-€ 16.250,-
R nineT Urban G/S€ 11.407,-€ 2.002,-€ 2.395,39€ 15.804,-€ 16.250,-
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen