maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

‘Motorrijders niet snel afgeleid’

‘Motorrijders laten zich niet snel afleiden’ zo concluderen de KNMV en de MAG uit eigen onderzoek. Automobilisten gebruiken steeds meer de mobiele telefoon en andere apparaten in het verkeer en dat leidt tot gevaarlijke situaties, aldus de organisaties. Dit terwijl de mate waarin motorrijders afgeleid zijn wel mee valt, zo luidt hun conclusie. Dat klinkt goed, maar de methode van het onderzoek roept een beetje twijfel op.

Het onderzoek richtte zich op het gebruik van communicatie- en navigatiesystemen door motorrijders. In totaal deden er ruim 1500 motorrijders mee, waarvan er een groot deel (bijna 90%) gebruik maakte van deze systemen. Hiervan zegt ruim 65 procent dat zij zich niet door de apparatuur laat afleiden van het motorrijden. Het lijkt erop dat de motorrijders gevraagd is over zichzelf te oordelen, wat misschien niet helemaal tot de meest betrouwbare resultaten leidt.

In ieder geval vertellen de motorrijders die aangeven zich wél eens te laten afleiden, dat dit in de meeste gevallen komt door het navigatiesysteem. Daarnaast is een communicatiesysteem en de telefoon (waarschijnlijk ook ter navigatie of communicatie) de boosdoener. Voor deze groep ligt een ongeluk dus op de loer. 

Gelukkig heeft het grootste deel (95%) van de motorrijders met een blijkbaar minder grote aandachtsspanne nooit een (bijna) ongeluk meegemaakt. Het valt dus allemaal wel mee. Van de minder fortuinlijke motorrijders, die dus wel een ongeluk hebben meegemaakt doordat zij waren afgeleid, rijdt de meerderheid minder dan 10k kilometer per jaar. Ervaring lijkt dus een rol te spelen, aldus de KNMV en de MAG. In bijna de helft van de gevallen ging het om een eenzijdig ongeluk. 

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen