‘Motorrijders niet snel afgeleid’

‘Motorrijders laten zich niet snel afleiden’ zo concluderen de KNMV en de MAG uit eigen onderzoek. Automobilisten gebruiken steeds meer de mobiele telefoon en andere apparaten in het verkeer en dat leidt tot gevaarlijke situaties, aldus de organisaties. Dit terwijl de mate waarin motorrijders afgeleid zijn wel mee valt, zo luidt hun conclusie. Dat klinkt goed, maar de methode van het onderzoek roept een beetje twijfel op.

Het onderzoek richtte zich op het gebruik van communicatie- en navigatiesystemen door motorrijders. In totaal deden er ruim 1500 motorrijders mee, waarvan er een groot deel (bijna 90%) gebruik maakte van deze systemen. Hiervan zegt ruim 65 procent dat zij zich niet door de apparatuur laat afleiden van het motorrijden. Het lijkt erop dat de motorrijders gevraagd is over zichzelf te oordelen, wat misschien niet helemaal tot de meest betrouwbare resultaten leidt.

In ieder geval vertellen de motorrijders die aangeven zich wél eens te laten afleiden, dat dit in de meeste gevallen komt door het navigatiesysteem. Daarnaast is een communicatiesysteem en de telefoon (waarschijnlijk ook ter navigatie of communicatie) de boosdoener. Voor deze groep ligt een ongeluk dus op de loer. 

Gelukkig heeft het grootste deel (95%) van de motorrijders met een blijkbaar minder grote aandachtsspanne nooit een (bijna) ongeluk meegemaakt. Het valt dus allemaal wel mee. Van de minder fortuinlijke motorrijders, die dus wel een ongeluk hebben meegemaakt doordat zij waren afgeleid, rijdt de meerderheid minder dan 10k kilometer per jaar. Ervaring lijkt dus een rol te spelen, aldus de KNMV en de MAG. In bijna de helft van de gevallen ging het om een eenzijdig ongeluk. 

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.