zondag 19 mei 2024

MV Agusta Lucky Explorer: Twee nieuwe Adventure-motoren

MV Agusta mengt zich eindelijk in de wereld van de adventure-motoren door de naam Lucky Explorer nieuw leven in te blazen. Deze naam werd gebruikt voor de rally-replica versies van de oude Cagiva Elefant en er worden bijna prototypes getoond van niet één maar twee nieuwe modellen die deze naam zullen dragen.

Hoewel MV zich op dit moment nog niet vastlegt op productiedata of volledige, definitieve specificaties voor de nieuwe Lucky Explorer-modellen, stelt het bedrijf het project open zodat het de motoren kan ontwikkelen zonder de sluier van geheimzinnigheid die normaal gesproken om nieuwe machines hangt. Officieel wordt gezegd dat de Lucky Explorers-modellen voor 2022 zullen zijn.

2022 Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype

Hoewel de beslissing van het merk om de adventuremarkt te betreden niet als een verrassing komt – MV Agusta is al enige tijd open over zijn intenties – is het Lucky Explorer-project eigenlijk nog belangrijker dan dat. Het omvat niet één maar twee modellen, die beide een belangrijke stap voor MV betekenen. De grotere machine, Lucky Explorer 9.5 genoemd, is de eerste die verschijnt met een nieuwe 931cc-afgeleide van de 800cc-triple die momenteel het grootste deel van MV’s gamma aandrijft, inclusief de F3, Brutale 800, Dragster 800, Turismo Veloce, en Superveloce. De tweede motorfiets, de Lucky Explorer 5.5, is de eerste vrucht van MV Agusta’s samenwerking met de Chinese firma Qianjiang, eigenaar van de merken Benelli en QJMotor, en is uitgerust met een 550cc-paralleltwin die waarschijnlijk de basis zal vormen van een hele reeks instap-MV’s in de toekomst.

Lucky Explorer 9.5

Laten we beginnen met de Lucky Explorer 9.5. Hoewel hij zich nog in het prototypestadium bevindt, staan de styling en de meeste technische details van de motorfiets nu al vast. Visueel is de link met de oude Dakar-racers van de jaren ’80 en begin jaren ’90 duidelijk te zien, met een vorm die – net als Ducati’s DesertX, die zeker de naaste rivaal van de Lucky Explorer 9.5 zal worden – de clichématige snavel, die door zoveel adventure-modellen wordt gebruikt, achterwege laat ten gunste van een meer conventioneel profiel.

Lucky Strike geïnspireerde kleuren

De DesertX-overeenkomsten gaan ook zo ver als de motorinhoud, met beide motoren in de 950cc-categorie. Ducati zal zijn 937cc-Testastretta V-twin gebruiken, MV heeft een 930cc-versie van zijn bestaande triple ontwikkeld. Hoewel we de uiteindelijke DesertX nog moeten zien, wordt verwacht dat zelfs het lakwerk van de twee modellen vergelijkbaar zal zijn. Ducati’s 2019 Scrambler DesertX-concept heeft ook op Lucky Strike geïnspireerde kleuren, omdat zowel de Ducati als de MV Agusta de oude Cagiva Elefant Dakar-racers zien als de voorouders van deze modellen. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 waren Ducati, Cagiva, en het toen slapende MV Agusta eigendom van de Castiglioni-familie. De Cagiva Elefant was Ducati-gemotoriseerd. Nu zijn MV en Ducati dodelijke rivalen, maar beide hebben aanspraak op de Dakar Rally-erfenis van de Cagiva.

Om de 800 cc te vergroten naar 930 cc, heeft MV zowel de boring als de slag vergroot, waardoor een nieuwe krukas en een nieuwe cilinderkop nodig zijn. Net als bij de kleinere cilinderinhoud heeft de krukas een 120 graden-ontwerp dat naar achteren draait om het algehele gyroscopische effect van de motorfiets te verminderen en het rijgedrag te verbeteren – een truc die de meeste, moderne GP-motoren allang hebben toegepast. Met een compressieverhouding van 12,5:1, een daling ten opzichte van de 13,3:1 van de 800, is de motor meer op koppel dan op absoluut vermogen afgesteld, hoewel de piek – een geclaimde 123 pk bij 10.000 tpm en een koppel van 101,7 Nm bij 7.000 tpm – nog altijd meer is dan de meeste concurrenten van vergelijkbare grootte kunnen opbrengen.

Rekluse-koppeling

De motor is voorzien van een 7-inch tft-scherm met de gebruikelijke Bluetooth-aansluitingen voor smartphones, en minder gebruikelijk is de optie van een Rekluse automatische koppeling en een halfautomatische, elektronisch bediende transmissie. Gezien het hoge percentage Honda Africa Twins dat wordt verkocht met de semi-automatische DCT-transmissie van het bedrijf, is dat een slimme zet.

De motor ligt in een stalen frame dat bestaat uit een combinatie van gesmede en geëxtrudeerde profielen, met een tweezijdige achterbrug van aluminium en passende, voor terrein geschikte wielen van 21 inch voor en 18 inch achter, met daartussen een vrij lange wielbasis van 1.580 mm.

Lucky Explorer 5.5

Voor de Lucky Explorer 5.5 – een motorfiets waarvan MV zegt dat hij ‘in nauwe samenwerking’ met Qianjiang in China is ontwikkeld – zijn er op dit moment minder specificaties, maar het is duidelijk dat het prototype een groot aantal onderdelen leent van de QJMotor SRT 500.

Frame Benelli TRK 502

Die motorfiets gebruikt op zijn beurt het motorblok en frame van de Benelli TRK 502, aangezien beide bedrijven dochterondernemingen van Qianjiang zijn. Benelli is de laatste jaren een van de best verkochte motorfietsen van Italië geweest.

MV’s versie krijgt een 550cc-derivaat van die paralleltwin met een grotere cilinderinhoud, een boring van 70,5 mm en een slag van 71 mm in vergelijking met de 69 mm x 66,8 mm van de Benelli en QJMotor 500’s, gemonteerd in wat hetzelfde stalen frame lijkt te zijn dat door zowel QJMotor als Benelli wordt gebruikt. De lichtmetalen achterbrug lijkt dezelfde te zijn als die van de QJMotor SRT 500 voor de Chinese markt.

Hoge kwaliteit componenten

Zoals het een MV Agusta betaamt, lijken ook de andere componenten van hoge kwaliteit te zijn, met duidelijk zichtbare Brembo-remmen, hoewel de definitieve details van de motor nog moeten worden bekendgemaakt. Ook de styling is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de lompe Benelli TRK 502 of de slankere maar enigszins afgeleide QJMotor SRT 500.

Nu het Lucky Explorer-project in de openbaarheid is gekomen, heeft MV Agusta een speciale website gelanceerd – luckyexplorerproject.com – en een @luckyexplorer.official Instagram-kanaal om de ontwikkeling van de motorfiets in kaart te brengen, op weg naar productie in de niet al te verre toekomst.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen