13 C
Nederland
donderdag 11 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

‘Niet verbaasd als Lorenzo een spelletje speelde’

Ik kan een glazen bol aanschaffen of een tarotkaartje leggen, maar ik verwacht niet dat ik dan heel veel toekomst zal gaan zien. Toch, met de resultaten van vorig jaar en het voorbereidingswerk van de coureurs, moet een voorspelling in de drie GP-klassen enigszins mogelijk zijn. We proberen het in ieder geval.

MotoGP
In 2013 was er een duidelijke afscheiding op te merken in de MotoGP. Drie Spanjaarden gaven
 namelijk kleur aan de voorzijde van het veld. Het was een verrassing dat Marc Marquez al gelijk op hetzelfde niveau kon rondrijden als zijn landgenoten Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa, maar de verwachting was dat hij nog wel de nodige fouten zou maken. En ja, dat deed hij. Alleen de wereldkampioen Moto2 deed dat veelal in de trainingen en kon op de zondag gewoon deelnemen aan de race. Het leverde hem uiteindelijk zelfs de titel op en werd daarmee de jongste wereldkampioen in de koningsklasse. Dit jaar begon dramatisch voor Marquez door een beenbreuk en dus moest hij lijdzaam toezien hoe anderen bezig waren om zich voor te bereiden op 2014, het jaar waarin er juist jacht gemaakt gaat worden op deze 21-jarige jongeman. Echter, ondanks een minimale voorbereiding zou ik niet raar staan te kijken als Marquez gelijk vanaf de start van het seizoen wederom de maatstaf zal zijn.

De enige man die ik in staat acht om daar een stokje voor te steken, luistert naar de naam Jorge Lorenzo. Uiteraard blazen Dani Pedrosa en Valentino Rossi ook een leuk stukje mee, maar als het om de titelstrijd gaat, denk ik dat Lorenzo het weer zal moeten opnemen tegen die verdraaid snelle leerling… Marquez. Ondanks goede testresultaten was de wereldkampioen van 2012 niet al te vrolijk gestemd tijdens het voorbereidingseizoen. De Yamaha was niet goed genoeg en de banden waren te stijf. Was het de concurrentie op het verkeerde been zetten of is hij daadwerkelijk niet tevreden over de huidige gang van zaken? Het zou me niets verbazen als Lorenzo een spelletje speelde en dus ijzersterk in Qatar zijn zevende MotoGP-seizoen aanvangt. Sinds 2009 wisselt hij overigens vice-wereldkampioenschappen met titels af. Vorig jaar tweede geworden, dus in 2014 weer met de beker in de handen? Marquez is in ieder geval gewaarschuwd.       

Moto2
Een strijd zoals vorig jaar, tussen Pol Espargaró en Scott Redding, kunnen we dit jaar ook weer gaan verwachten. En wellicht, wellicht gaat het titelgevecht zelfs door meerdere rijders uitgevochten worden. Ik schat in dat de kans groot is, aangezien er een aantal kandidaten is die een goed voorseizoen kende en te boek staan als talentvolle coureurs. De kanshebbers die ik zie: Tito Rabat, Mika Kallio, Thomas Lüthi en Takaaki Nakagami. Vooral Rabat heeft een sterke indruk achtergelaten, maar kan hij koelbloedig genoeg blijven als het dadelijk om het ‘echie’ gaat? Wellicht verrast de ervaren Kallio ons wel. Ik had verwacht dat de teamgenoot van Rabat vorig jaar al wat meer naar boven zou drijven ten opzichte van zijn eerste twee Moto2-jaren. Hoewel een vierde plek in de eindstand ook mooi is, bleek de wereldtitel nog ver weg te zijn voor de Fin in 2013.

Een andere ervaren man die ik elk jaar toch weer als titelkandidaat zie, is Thomas Lüthi. Snelle en intelligente jongen, maar ook hij blijft evenals Kallio hangen in de hoge subtop van de Moto2. Die laatste stap, die heeft de Zwitser nog altijd niet gezet. Wellicht dan dit jaar? Het zou kunnen, maar ook nu moet hij afrekenen met sterke tegenstanders en dat blijkt toch altijd een helse klus te zijn voor Lüthi. Zo moet de Suter-coureur het onder meer opnemen tegen Takaaki Nakagami, de Japanse hoop voor de toekomst. Die jongen heb ik hoog zitten en verwacht ook zeker dat hij dit seizoen zijn eerste GP gaat winnen. Echter, het gehele jaar meedoen om de titel? Misschien is dat nog te hoog gegrepen, maar ik sluit het niet uit. Verder is het vooral uitkijken naar de wereldkampioen Moto3 (Maverick Viñales), zijn concurrent van vorig jaar (Luis Salom) en de huidige titelhouder WK Supersport (Sam Lowes). Waarschijnlijk geen regelrechte titelkandidaten, zeker gezien de statistieken. De afgelopen tien seizoenen wist namelijk geen enkele 125 cc of Moto3- wereldkampioen gelijk in hun debuutjaar de titel te grijpen in de intermediate-klasse. Laat staan dat de nummer twee van de lichtste klasse of de WK Supersport-kampioen dat doet. Maar goed, het zijn wel mannen die voor mooie dagresultaten kunnen gaan. Een eerste Moto2-zege voor dit trio valt zeker niet uit te sluiten. 

Moto3 
In de lichtste klasse moet haast wel een mooie titelstrijd ontstaan. Persoonlijk heb ik altijd al een zwak gehad voor deze categorie en ik vind het vooral mooi om te zien hoe agressief die jonge honden kunnen zijn. Het levert prachtige gevechten op, die ik ook dit jaar weer verwacht. Ondanks nog nooit op het GP-podium te hebben gestaan, denk ik dat Jack Miller de verrassing van het seizoen wordt. Die jongen is koel, snel, slim en heeft in 2014 het beste Moto3-team achter zich staan. Die combinatie, die kan hem wel eens zeer ver brengen. De wereldtitel grijpen bij zijn eerste serieuze poging? Geen onmogelijke missie. Wel moet hij dan afrekenen met het gevaarlijke duo van Estrella Galicia 0.0, onder leiding van oud-wereldkampioen Emilio Alzamora.

Hun teammanager weet als geen ander wat nodig is om een titel te grijpen. Constantheid is de sleutel tot succes in een lang kampioenschap. De nu 40-jarige Spanjaard demonstreerde dat in 1999 op perfecte wijze door Marco Melandri in het 125 cc-titelgevecht te verslaan zonder een enkele race te winnen. Zeker aan het begin van het seizoen zullen de van KTM naar Honda geswitchte Alex’en dat ook moeten laten zien, die constante factor. De nieuw ontwikkelde Honda NSF250RW lijkt namelijk nog iets achter te liggen op de superieure KTM RC250GP, de machine die de Oostenrijkse fabrikant in 2012 en 2013 de constructeurstitel opleverde. Mochten ze in staat zijn om de schade in het begin van het seizoen te beperken, dan zijn Marquez en Rins erg gevaarlijk en kan het zomaar zijn dat aan het einde van dit jaar Honda haar eerste Moto3-titel kan vieren. Efren Vazquez, ook rijdend op een Honda, kende een goed voorseizoen, maar hem zie ik niet gelijk als een titelkandidaat. Die jongeman heeft zichzelf niet altijd onder controle en gaat hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar wel eens in de grindbak zijn race beëindigen, zodoende een nul-score pakkende. Maar goed, wie weet leert hij alsnog van zijn fouten en houdt hij het dit jaar wel vol om achttien races constant in de voorste gelederen te zitten.

Buiten Miller, Marquez en Rins om is er nog een Italiaan en een Brit die wellicht mee gaan doen om de titelstrijd. Beide coureurs zitten op Oostenrijks materiaal (dus snelheid genoeg) en hebben in het verleden laten zien dat zij bovenin mee kunnen draaien. Vraag is alleen of Romano Fenati (dé sensatie van 2012) constant genoeg kan zijn en bij Kent is er twijfel hoe goed hij zich weer weet aan te passen aan de Moto3-klasse, na een jaar op een zware 600 cc Moto2-machine te hebben gezeten. Eventuele verrassing dit seizoen kan Niccolò Antonelli zijn. Vorig jaar liet hij al mooie dingen zien op de FTR Honda en eenmaal overgestapt op de KTM kon hij tijdens de tests telkens goed meekomen met de toppers in de Moto3. De achttienjarige Italiaan lag er vorig jaar echter ook vaak van af, maar hopelijk hoeft hij op de KTM niet meer continu de grens op te zoeken om hard te gaan.

Meedoen aan de GP Droomteam Competitie? Je kunt je nog tot 15.00 uur aanmelden op www.wacosoft.nl/motor. De winnaar ontvangt de sleutels van een Honda CBR650F, ter waarde van € 8.999,-!

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen