donderdag 23 mei 2024

Nieuw: 2022 Ducati Panigale V4 en V4S

Een nieuwe aflevering uit de serie model-release van Ducati 2022. En deze keer gaan we naar het circuit, voor een bijgewerkte 2022 Ducati Panigale V4 superbike.

Ducati heeft een aantal verbeteringen aangebracht aan de Panigale V4, die allemaal gericht zijn op het verfijnen van deze krachtige superbike, waardoor hij makkelijker te berijden is, en natuurlijk sneller op het circuit.

Visueel kan je de 2022 Ducati Panigale V4 onderscheiden van zijn voorgangers door de nieuwe winglet, die kleiner is, maar toch dezelfde downforce produceert als voorheen (30kg bij 270 km/u).

De bellypan heeft twee luchtspleten aan beide zijden, evenals een reeks van luchtspleten aan de onderkant van de bellypan, die allemaal helpen bij de warmte-overdracht voor het koelsysteem. Deze verbeterde koeling efficiëntie helpt Ducati om de piek-pk’s van de Desmosedici Stradale V4-motor te verhogen naar 213pk (158.5 kW), met een piek koppel van 123,7 Nm.

Door de versnellingsbak van de Ducati Panigale V4R te kopiëren, zijn de eerste, tweede en zesde versnelling van deze 1103cc-machine langer, om te helpen bij het schakelen tussen deze versnellingen en om de topsnelheid met zo’n 5 km te verhogen. Een nieuwe motorkalibratie is ook voorzien voor 2022, en opmerkelijk is dat de uitlaatopeningen 18% groter zijn geworden.

Door de standaard uitlaat te vervangen door de aftermarket Akrapovic race-uitlaat stijgt het vermogen naar 225 pk, terwijl het gewicht van de motorfiets met 5 kg afneemt. In zijn standaard vorm is het gewicht van de 2022 Ducati Panigale V4 echter al verlaagd naar 195,5 kg.

Veranderingen aan het chassis zijn onder andere een 5 mm langere veerweg in de voorvork, voor een totaal van 125 mm. Ducati zegt dat dit helpt om het gevoel aan de voorkant van de Panigale V4 te verbeteren en de motorfiets meer stabiel te houden tijdens het rijden. Op de 2022 Ducati Panigale V4S, maakt de Öhlins semi-actieve vering nu ook gebruik van compressiedemoing-cartridges, om zo de kans op hydraulische cavitatie te elimineren.

2022 Ducati Streetfighter V2 – specs en foto’s

Het scharnierpunt van de swingarm is verhoogd met 4 mm, om meer van een anti-squat effect te leveren bij het accelereren, wat de 2022 Ducati Panigale V4 stabieler moet houden tijdens het accelereren na de apex.

Ducati heeft ook tal van wijzigingen aangebracht aan het bodywork en zadel van de Panigale V4 om de motorfiets meer rij-vriendelijk en minder vermoeiend te maken om te rijden. De grote veranderingen hier zijn de nieuwe vorm en het materiaal van de brandstoftank, die zijn aangepast om het gemakkelijker te maken om grip te houden tijdens het remmen en draaien.

Het zadel van twee materialen is ook ontworpen om in dit opzicht te helpen, en de achterkant van het zadel is meer vlak gemaakt zodat het gemakkelijker is om bij hoge snelheden weg te duiken achter de kuip.

Het 5″ tft-dashboard is gerestyled, en de meest in het oog springende verandering zijn de twee led-shifterlampjes bovenaan de unit. Ook de digitale lay-out is gewijzigd, zodat de informatie in één oogopslag beter leesbaar is.

De Bimota KB4 valt op met radiator ter hoogte van het zadel

Het dashboard laat ook de verschillende rijdershulpen zien als ze worden geactiveerd, zodat rijders weten waar ze hun wijzigingen moeten maken, als ze de instellingen moeten aanpassen in de pits.

De 2022 Ducati Panigale V4 blijft gebruik maken van een zes-assige IMU, die onder andere bochten-ABS, traction control, slide control, wheelie control, motorrem controle en een up/down quickshifter bevat. De ‘brake-to-slide’-functie is ook toegevoegd aan het ABS-systeem (op niveau 2).

De Ducati Panigale V4 was al een krachtige superbike voor deze veranderingen, en hoopt nog meer indruk te maken voor het modeljaar 2022.

Prijzen en beschikbaarheid 2022 Ducati Panigale V4

De 2022 Ducati Panigale V4 en Panigale V4 S zijn beschikbaar bij de officiële Ducati dealers vanaf begin 2022 in de kleur Ducati Red. In Nederland is de prijs van de Panigale V4 € 28.390,- en is de prijs van de Panigale V4S € 34.890,-. In België is de Panigale V4 verkrijgbaar voor € 24.390,- en de Panigale V4 S voor € 30.190,-.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen