woensdag 19 juni 2024

Nieuwe Benelli Tornado 402 klaar voor Europa?

Benelli, een van de populairste merken van de Chinese motorfietsgigant Qianjiang, heeft zijn productaanbod op de wereldmarkt voortdurend aangepast. Het bedrijf, dat zijn wortels in Italië heeft, is nu sterk verbonden met Qianjiang: alle modellen worden in China geproduceerd en delen technologie met andere merken van de Qianjiang-groep, zoals QJ Motor en Keeway.

Onlangs heeft Benelli een nieuwe sportmotor in China onthuld, die naar verwachting ook in de naburige landen zal uitkomen. Je bent misschien bekend met de Benelli 302R sportmotor die in 2022 werd geïntroduceerd. Nu heeft Benelli de cilinderinhoud vergroot en de Tornado 402 onthuld. Net als de Tornado 302R is de Tornado 402 een volledig uitgeruste sportmotor. Hij heeft een enkelzijdige wielophanging, LED-verlichting en een agressievere rijpositie.

De nieuwe Benelli Tornado 402 beschikt ook over enkele hoogwaardige componenten. Om te beginnen bestaat de vering uit een omgekeerde voorvork van Marzocchi voorvork en een centraal gemonteerde monoshock achter. De motorfiets remt met twee Nissin radiale remklauwen voor en een enkele schijf achter. Dual-channel ABS behoort tot de standaarduitrusting. De motor is ook uitgerust met een TFT-kleurenscherm. Over het geheel genomen is het een vrij lichte machine van slechts 172 kg.

De Benelli Tornado 402 is uitgerust met een vloeistofgekoelde tweecilindermotor van 399 cc. Met een cilinderkop met acht kleppen levert de motor 47,5 pk vermogen bij 10.000 tpm en 35,2 Nm koppel bij 8.000 tpm – prestaties die vergelijkbaar zijn met die van de Kawasaki Ninja 400 en de nieuwste CFMoto 450 SR.

Over concurrenten gesproken: Benelli zal de Tornado 402 naar verwachting in Europa uitbrengen, waar hij keurig in de A2-rijbewijscategorie zal passen. Hier zal hij het opnemen tegen andere sportmachines zoals de KTM RC 390, de Kawasaki Ninja 400 en de Honda CBR500R. Op dit moment is de prijs van de nieuwe sportmotor nog niet bekend, maar we kunnen zeker verwachten dat hij lager geprijsd zal zijn dan zijn belangrijkste concurrenten.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen