zondag 19 mei 2024

Nieuwe John Britten-expositie in Nieuw-Zeeland, de grootste ter wereld

Ben je in Nieuw-Zeeland of ben je van plan daar binnenkort heen te gaan? Als je geïnteresseerd bent in motorgeschiedenis, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Classic Motorcycle Mecca (CCM) in Invercargill, bijna op het onderste ountjre van het Zuidereiland. Op 6 februari 2023 kondigde het officieel de uitbreiding aan van de John Britten-expositie, die naar eigen zeggen de grootste ter wereld is van de motoren van de legendarische Kiwi-ingenieur.

het John Britten-verhaal (video)

Ik heb het geluk gehad een enkele Britten V1100 persoonlijk te zien, maar de collectie die nu in het Classic Motorcycle Mecca te zien is, omvat vier volledige Britten-machines, evenals twee andere belangrijke stukken van Brittens ontwikkeling als onnavolgbaar ingenieur. CMM toont de allereerste (van de tien ooit gebouwde) V1100 Cardinal, evenals de Precursor, de V1000 Aero-D-Zero en de V1000 Aero-D-One. Voor extra context wordt ook Brittens aangepaste Triumph Tiger uit 1948 getoond, evenals het relatief kleine eencilindermotorproject dat slechts twee weken na zijn dood werd voltooid.

De timing is bewust gekozen met het oog op de 2023-editie van de Burt Munro Challenge, (BMC) die op 8 februari van start ging en nog tot 12 februari duurt. Om een andere, belangrijke legende van Nieuw-Zeelandse (en internationale) motorfaam te eren, bestaat de BMC uit een reeks race-evenementen, waaronder een heuvelklim, dragraces in de schemering, sprintraces, straatraces, een rally en meer. De BMC wordt sinds 2006 gehouden en brengt een menigte motorliefhebbers uit Nieuw-Zeeland en daarbuiten op de been. Het Classic Motorcycle Mecca vond dit het perfecte moment om de verbeterde Britten-expositie te onthullen.

Het bijzondere verhaal achter het ontstaan van de MXoN in… Nederland!

‘Britten-motoren zijn slechts in vier musea over de hele wereld te zien, waaronder het onze, maar wij zijn er bijzonder trots op dat wij de koplopers zijn, met de Aero-D-Zero die onze John Britten-collectie op maar liefst vier motoren brengt. We voelen ons bevoorrecht dat de eigenaar ons heeft gevraagd deze motor in onze collectie op te nemen en we weten dat onze gasten er helemaal weg van zullen zijn,’ zei Joc O’Donnell, directeur van Transport World, in een verklaring. (TW is verbonden aan en verantwoordelijk voor CMM).

‘Ons team heeft ongelooflijk hard gewerkt om een display in een nieuw jasje te creëren om een van Nieuw-Zeeland’s grootste helden uit de motorwereld te laten zien. John Britten was een creatief genie en een visionair en we zijn erg blij dat we zijn nalatenschap kunnen delen met iedereen die naar Invercargill komt voor de Burt Munro Challenge 2023.’

De Aero-D-Zero, geleend van de familie Britten, is een van de eerste motoren die internationale aandacht. John Britten bouwde de motorfiets in zijn achtertuin. Britten en zijn vriend Mike Brosnan werkten in het midden van de jaren tachtig samen om twee racemotoren te bouwen. De Aero-D-Zero, die als eerste klaar was, was de motorfiets van Brosnan. De Aero-D-One, de motorfiets van Britten, kwam kort daarna. 

Als je het Classic Motorcycle Mecca wilt bezoeken, is het open van 10 tot 17 uur, zeven dagen per week. U kunt rechtstreeks online tickets kopen bij CMM via de link in onze Bronnen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen