Zondagmorgenfilm: het John Britten-verhaal

John Britten. Voor wie de naam wat zegt, gaan oogjes veelal meteen glinsteren. Elke geïnteresseerde ken wel een anekdote van de Nieuw-Zeelander. Logisch ook, want behalve dat het verhaal van John Britten het ultieme underdogverhaal is, was Britten ook een van de meest onorthodoxe motorbouwers ooit.

Nieuw-Zeeland en Australië zijn niet de eerste landen waar je aan de denkt als je over motorbouwers begint. Juist door de afgelegen ligging zijn liefhebbers in deze delen van de wereld op zichzelf aangewezen. Die bijzondere samenloop van omstandigheden legt een gedegen fundering voor al dat John Britten tot een legende zou maken.

Britten bouwde een 1000cc v-twin met een rijwielgedeelte dat alle vormen van conventie met voeten treedt. Ook het veelvuldig toepassen van koolstofvezel – carbon eind jaren negentig pas de exotische zweem van zich af te werpen – zorgde voor opzien. Vooral omdat Britten geen matten van het zwarte vezelmateriaal kocht, maar klossen koolstofvezeldraad. Dat weefde hij zelf, zodat hij de constructie naar eigen inzicht kon maken. Dat geldt voor zowel de voorwielophanging, de achterbrug, het monocoque-bodywork, de kuip alsmede de wielen.

Tragische afloop

Zelfs het motorblok werd volledig in eigen huis – dat huis van Britten was ook zelfgebouwd overigens – ontworpen en gebouwd. Aluminium gieten in eigen beheer is sowieso een uitdaging, maar er een racemotor van bouwen is net weer een brug verder. Er vervolgens gevestigde merken als Ducati, Harley-Davidson en Moto Guzzi mee verslaan had niemand durven dromen – maar het gebeurde.

Hieronder zie je een deel van de documentaire die over John Brittens verhaal gemaakt werd. Helaas zou het verhaal van de Nieuw-Zeelandse motorbouwer tragisch aflopen toen Britten in 1995 op slechts 45-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van huidkanker.

Foto: Britten Motorcycle Company

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Misschien vind je dit ook interessant?