maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Nieuwe regels gaan bijna in

Op 20 juni 2011 verscheen in het Staatsblad het langverwachte koninklijk besluit dat de veiligheid van de motorrijders wil verbeteren. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten. Let op. deze regels treden in werking op 1 september 2011. Oftewel, aanstaande donderdag.

Rijden tussen de rijstroken (filerijden) gereglementeerd
Het sneller rijden tussen twee rijstroken (of tussen de file) dan de voertuigen die in deze rijstroken stoppen of zich traag voortbewegen, wordt niet als inhalen beschouwd. De motorrijder mag in die gevallen echter nooit sneller rijden dan 50 km/u en het snelheidsverschil met de overige voertuigen mag niet meer dan 20 km/u bedragen. Op autosnelwegen en autowegen moet tussen de twee meest links gelegen rijstroken gereden worden.

Trikes toegelaten op auto(snel)wegen
Vroeger werden de zogeheten 'driewielers met motor' zonder passagiersruimte en met een ledige massa van niet meer dan 400 kg niet op autosnelwegen en autowegen toegelaten. Dat wordt nu aangepast. Deze 'trikes' mogen nu wel op auto(snel)wegen rijden.

Parkeren op trottoirs en verhoogde bermen
Motorfietsen mogen op de trottoirs en, binnen de bebouwde kom, op de verhoogde bermen worden opgesteld, zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken en op voorwaarde dat een begaanbare strook van ten minste 1,50 meter vrij gelaten wordt.

Vervoeren van kinderen
Kinderen onder de drie jaar mogen niet vervoerd worden op tweewielige bromfietsen en op motorfietsen. Kinderen van 3 jaar of meer en minder dan 8 jaar moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Zij mogen niet worden vervoerd op een motorfiets met een cilinderinhoud van meer dan 125 cm3.

Beschermende kledij
Bestuurders en passagiers van motorfietsen dragen handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen. Voordien was enkel een valhelm verplicht. De vrijstelling van de draagplicht van de valhelm voor postbodes komt te vervallen.

Bijzondere overrijdbare bedding / busstrook
Busstroken en bijzondere overrijdbare beddingen mogen nu ook gevolgd worden door fietsers, bromfietsers, motorfietsers en gewone autobussen/cars op voorwaarde dat één of meerdere van onderstaande symbolen voorkomen op de borden F17 of F18 of op een onderbord.

Amazonezit
Ook bestuurders en passagiers van drie- en vierwielers met motor mogen geen amazonezit aannemen. De passagiers moeten de voeten op de voetsteunen hebben.

Trekken van aanhangwagens
Motorfietsen met zijspanwagens mogen nu ook een aanhangwagen trekken op voorwaarde dat het zijspanwiel uitgerust is met een rem. Het verbod voor drie- en vierwielige bromfietsen om een aanhangwagen te trekken blijft van kracht.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen