13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Olieprijs daalt spectaculair

Terwijl 80 dollar per vat voor de landen in het Midden-Oosten geldt als absolute minimum, kost een vat ruwe olie sinds vanmiddag nog maar 78,71 dollar. Het is meer dan vier jaar geleden dat een vat olie zo weinig geld kostte, dat was in september 2010. Ter vergelijk: afgelopen zomer kostte een vat nog ruim 110 dollar! Nu is het dus ruim dertig procent goedkoper, een spectaculaire daling.

Politieke spanningen in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne, waarbij Rusland sterk betrokken is, zijn de belangrijkste redenen. Ook de tegenvallende economische groei in belangrijke werelddelen wordt door experts als reden genoemd. 

De OPEC, de Organisatie van Olieproducerende Landen, brachten vandaag een rapport naar buiten waarin wordt geschat dat de vraag naar OPEC-olie nog veel verder zal dalen. Dit komt vooral doordat de Verenigde Staten schalie-olie hebben ontdekt en in grote hoeveelheden opboort. Het is zelfs al bijna zover dat de Verenigde Staten helemaal geen olie meer importeren.

Nu gaat de OPEC zich inzetten om de prijs toch weer terug te drijven naar 100 dollar per vat. Dit is niet alleen maar om de staatskas te spekken, maar het kost ook gewoon heel veel geld om olie op te boren. Zeker nu er steeds meer op moeilijke plekken wordt geboord geldt een prijs van 80 dollar als allerlaagste prijs: anders wordt er helemaal geen winst gemaakt.

Ook aan de pomp is de dalende prijs goed merkbaar. De prijs zal nog goedkoper worden omdat langetermijncontracten en olievoorraden een directe daling voorlopig nog even tegenhouden. Maar benzine is al veel goedkoper dan we gewend zijn in de afgelopen jaren, en zal dus nog maanden blijven zakken.

En dan nog, goed om te weten: per liter benzine betaal je in Nederland meer dan een euro per liter aan accijnzen! Zonder BTW en accijnzen zou een liter Euro95 nog geen 70 cent kosten.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen