Onderzoek wijst uit: verlichting van voertuigen is te fel

Op de redactie merken we al langer op dat er flink wordt gemopperd over de nieuwe generatie auto’s die met te felle verlichting rijden. Zeker op regenachtige dagen is het maar lastig om zo’n te fel schijnende auto in je spiegels op snelheid en afstand in te schatten. En tegemoetkomend is het al net zo irritant, als je vizier vol druppels zit.

Dat gemopper krijgt nu grond onder de voeten, dankzij een onderzoek van de ANWB met zusterclubs uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het onderzoek richt zich op de huidige generatie LED-lampen. Hun conclusie: lampen zijn tegenwoordig te fel en het is niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk.

Uit het onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van nieuwe Xenon- en vooral LED-lampen problemen opwerpt. Zo is bij LED geen projectorlamp of reflector nodig, omdat LED’s zo klein zijn en goed gericht kunnen worden. Het nadeel is echter een hogere lichtintensiteit vanuit één kleine bron, in plaats van dat de gehele lichtintensiteit wordt gedragen door een grote reflectorkap. Dat ene kleine bronnetje van verlichting is zo fel, dat het tot problemen leidt.

Het LED-systeem bleek maar liefst drie keer zo fel als een blik rechtstreeks in de zon.

Bij een van de LED-systemen hebben de onderzoekers een verlichtingsintensiteit van 210.000 Lux gemeten. Dat is écht fel, want dat is drie keer zo fel als een blik rechtstreeks in de zon. De onderzoekers stippen aan dat dagrij-verlichting tegenwoordig erg fel word ontworpen, om ook overdag in vol zonlicht zichtbaar te zijn. Pas bij duister en donker valt het dan op hoe overdreven fel deze lampen zijn.

De ANWB en andere aangesloten onderzoekspartijen gaan nu gesprekken aan met fabrikanten en overheden. De belangenvereniging pleit er onder meer voor dat een rechtstreekse blik in de lichtbron niet mogelijk zou moeten zijn. Ook zou de lichtintensiteit van koplampen en knipper-, rem-en achterlichten, wettelijk beperkt moeten worden.

Er zijn overigens goede initiatieven om rustiger licht te ontwerpen, zoals ook deze Nederlandse LED-lamp van Hilox. Maar, zolang er geen betere regelgeving komt, lijken fabrikanten vrij om te gebruiken wat ze willen. En vanuit dat standpunt wordt er te vaak voor louter comfort van de berijder gekozen, en niet voor dat van tegemoetkomend verkeer.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur