dinsdag 16 juli 2024

Onwetendheid bij nieuwe generatie motorrijders over gehoorschade

MotoSafe_Range_web

Alpine Hearing Protection en KNMV adviseren 24.000 nieuwe motorrijders gehoorbescherming te dragen

In 2017 hebben ruim 24 duizend mensen hun motorrijbewijs gehaald, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en Alpine Hearing Protection juichen deze groei natuurlijk toe, maar willen de nieuwe generatie motorrijders tegelijkertijd behoeden voor gehoorschade. Blootstelling aan het harde geluid van windruis op de motor kan namelijk al binnen 7 minuten permanente schade aanrichten. En daar heerst nog veel onwetendheid over volgens gehoorbeschermingsspecialist Alpine.

Motorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 januari dit jaar hadden zo’n 1,4 miljoen volwassenen een Nederlands motorrijbewijs. Zo’n 20 jaar geleden waren dit er nog 917.000. Dat betekent dat ons land ruim een half miljoen meer motorrijders telt dan twee decennia geleden. Met het paasweekend en tevens de start van het motorseizoen voor de deur wil Alpine Hearing Protection met name de nieuwkomers op het hart drukken zich goed te beschermen tegen het harde geluid van windruis.

Onderschat probleem

Veel motorrijders zijn zich niet bewust van het feit dat windruis op de motor gehoorschade kan veroorzaken. Politieman Jan Guichelaar trok vorig jaar aan de bel, omdat hij eerder moest stoppen als motoragent vanwege de allesbeheersende piep in zijn oren. De Nationale Politie ondernam toen actie om het lawaai op het gehoor van motoragenten binnen de wettelijke normen te krijgen. De KNMV uit ook haar zorgen. Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV: ‘Ik denk dat het probleem onderschat wordt. Gehoorschade als gevolg van blootstelling aan windruis op de motor komt vaker voor dan je denkt. Vooral motorrijders die net hun rijbewijs op zak hebben, weten vaak niet dat het verstandig is motoroordoppen te dragen tijdens het rijden. Zij staan hier pas bij stil als ze last krijgen van hun gehoor. Maar wanneer je een piep in je oren hebt of minder goed gaat horen, is de schade al aangericht.’

Veilig motorklimaat als speerpunt

Eén van de speerpunten van de KNMV is het creëren en stimuleren van een veilig motorklimaat in Nederland. Het beschermen van je gehoor is daarom een vast agendapunt van de belangenvereniging voor motorrijders. Meer bekendheid over de risico’s is een eerste stap naar bewustwording. Arjan Everink kan dit beamen: ‘Voorlichting over gehoorschade zou een vast onderdeel moeten zijn van het adviserende pakket wat je tijdens je motorrijlessen ontvangt. Op dit moment wordt hier in mijn beleving nog te weinig aandacht aan besteed. En dat terwijl de boodschap zo simpel is. Draag oordopjes en geniet nog veel langer van je gehoor en motorritten.’

Gehoorbescherming voor de motor

Alpine Hearing Protection voorziet jaarlijks duizenden motorrijders van gehoorbescherming. Peter de Roode, Managing Director Alpine bij Hearing Protection: ‘De afgelopen jaren hebben we al flinke stappen gezet op het gebied van gehoorbescherming voor motorrijders. Toch zien we dat nog veel mensen denken dat zij met een motorhelm al voldoende beschermd zijn. Helaas loop je ook met een helm kans op een permanente piep in je oren. En dat is ongelofelijk zonde, want je geniet evenveel al dan niet meer van je motorrit met oordoppen in.’ Alpine MotoSafe oordoppen dempen met de speciale akoestische filters alleen de schadelijke hoge tonen. En dat is op de motor geen overbodige luxe, want windruis produceert veel lawaai. Om een beeld te schetsen: met een snelheid van 120 km/u loop je al binnen 7 minuten kans op gehoorschade. Vaak merk je pas na verloop van tijd de schade of de blijvende piep op. ‘En dan ben je te laat. Gehoorschade is namelijk niet te genezen, maar gelukkig wel te voorkomen met oordoppen’, aldus Peter de Roode.

Veel mensen denken dat het aanschaffen van gehoorbescherming een behoorlijke investering is. Een misvatting volgens de Roode: ‘Oordoppen op maat zijn inderdaad iets prijziger, maar met de betaalbare universele oordoppen ben je ook prima beschermd. Oordopjes voorkomen niet alleen oorsuizen, maar je kunt je ook beter concentreren op de weg en je raakt minder snel vermoeid. Het heeft alleen maar voordelen, er zijn echt geen redenen om zonder gehoorbescherming op de motor te stappen.’

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen