zaterdag 20 april 2024

Onze herinneringen aan Nicky Hayden

Vandaag zou Nicolas ‘Nicky’ Patrick Hayden 36 jaar geworden zijn. Als eerbetoon aan Nicky vroegen wij enkele collega’s om terug te blikken naar herinneringen aan een groot mens, op en naast het circuit.  

David Emmett, van www.motormatters.com, bewonderde het meest de onverzettelijke optimisme van Nicky.

“Ik ontmoette Nicky Hayden in 2009 pas in het echt. De ontmoeting was voor mij een soort geruststelling om te merken dat hij in het echt precies hetzelfde was als hoe hij via de TV overkwam. Met Nicky had je echt het gevoel dat hij belangstelling voor je had. Toen ik, na een aantal races afwezig te zijn, weer terug in de paddock kwam, groette hij me met ‘Hello, Stranger!’ en vroeg waar ik geweest was. Wat me het meeste bijblijft van Nicky Hayden is zijn oprechtheid. Hij deed altijd zijn best in alles wat hij deed, of het nou met 350 km/u op de eerste bocht in Mugello afstomen is, of na afloop daarvan aan journalisten uitleggen hoe het hem vergaan was tijdens een race.”

 

Henk Keulemans, GP-verslaggever bij MOTO73, kan zich nog goed herinneren dat in Nicky zijn beginperiode zijn vader Earl er altijd bij was.

“In Zuid-Afrika ontmoette ik Nicky Hayden voor het eerst tijdens een toiletbezoek in een restaurant onderweg van Johannesburg naar het circuit van Welkom. Nicky was zeer geïnteresseerd in anderen, want hij had mij al gezien in Barcelona en Suzuka en was zeer benieuwd naar wat ik precies deed. Een paar dagen later maakte ik de teamfoto van het Repsol Honda-team en merkte toen al direct dat we een ander contact hadden. Later dat jaar gaf ik hem daarom een cd met de foto’s van zijn eerste GP-seizoen. Iets waar hij echt blij mee was.

 

Marien Cahuzak, sportredacteur bij MOTO73, sprak Nicky al een aantal keer kortstondig tijdens de Dutch TT.

“Ik sprak Nicky Haden op Donington Park een paar jaar geleden pas voor het echt. Dit was twee weken na zijn eerste WK Superbike-zege in Maleisië. Ik sprak hem daar voor een interview in MOTO73 over zijn motivatie voor het racen. Nicky vroeg zich af hoe ik op dit onderwerp gekomen was. Stiekem was ik wel blij om die vraag, want het was leuk om uit te leggen dat het idee was ontstaan dankzij teammanager Ronald ten Kate. Hij vertelde mij dat Hayden tijdens een test op Jerez eigenhandig de lunch cancelde omdat het eindelijk even droog was en dan eet je niet aldus Hayden. Extra mooi was dat Nicky lachend het verhaal bevestigde en dat bleek de start van een bijzonder interview.

Tekst: David Emmett, Henk Keulemans, Marien Cahuzak, foto’s: Henk Keulemans

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen