20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Opgelet: staart van de winter goed voor miljoenen kilo’s pekel

Het was tijdens de MOTORbeurs in Utrecht het clichématige gesprekje over het weer: ‘Valt best mee hé, die winter?’ En daar is geen woord aan gelogen. Ook op de Motor.NL-redactie rijden we al de hele winter vrolijk door en hoeven we slechts zelden onze motor tweemaal daags af te spoelen. Maar, de staart van deze winter zorgt alsnog voor flinke hoeveelheden pekel op de wegen, zo lezen we af uit de data van Rijkswaterstaat.

Alleen al sinds gisteravond 20.00 is er op de rijkswegen 1.705.000 (!) kilo pekel gestrooid, zo meldt de strooikaart van Rijkswaterstaat. Vooral rondom Rotterdam en Arnhem waren de wegen vanochtend bedekt met een ware zoutlaag. Begin volgende week zal het niet anders zijn, als de temperaturen ’s nachts weer richting het vriespunt gaan en er her en der neerslag wordt verwacht.

De gevolgen hoeven we je vast niet te vertellen, maar voor de zekerheid doen we het toch even: pekel is uiterst corrosief en tast veel onderdelen van je motor aan. Je kunt best doorrijden in de winter, maar een pekelmotor óf een goede voorzorgsmaatregelen zijn een absolute pré.

Overigens heeft Rijkswaterstaat sinds oktober al ruim vijftien miljoen kilo zout gestrooid, verdeeld over ruim driehonderdduizend kilometer. En dan hebben we de lokale zoutstrooiers nog niet eens meegerekend…

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen