Opinie: Wat als Guy de TT Zero wint?

De spannendste tijd van het jaar breekt weer aan, als je het mij vraagt; de Isle of Man TT. En voor weinig mensen zal het de komende veertien dagen spannender zijn dan voor Guy Martin. Hij zou wel eens kunnen winnen, maar ergens is het hopen dat dat niet met de TT Zero gebeurt, ondanks dat dat zijn beste kans is.

Zijn teamgenoot, John McGuinness, is hij kwijt. Die is nog herstellende van een smerige klapper op de kustweg van de North West 200. Dus hij is in zijn eentje het gehele Honda Racing Team tijdens de TT. Bij het Zero TT-team van Mugen zou hij ook alleen komen te staan, maar de man die hij binnen het team verving, vervangt nu zijn teamgenoot; de winnaar van verleden jaar, Bruce Anstey.

Desalniettemin is juist de TT Zero juist Martins grootste kans op die langverwachte TT-overwinning. De Fireblade lijdt namelijk onder een ernstig gevalletje van wanprestatie, terwijl het Supersport-veld om jaren niet zo competitief was. Kortom; alle ogen zijn op de elektrische race gericht, maar of dat nou echt verstandig is?

Kers op de taart?
Wat een deel van het publiek betreft, absoluut niet. De TT Zero is volgens sommigen, volgens de puristen, geen TT. Het is een grap; een belediging. Één rondje? Op een elektrische motorfiets? Ze vinden het simpelweg niet tellen. Het zijn dit soort mensen die McGuinness dan ook slechts 21 overwinning toebedelen, niet 23. Hij won namelijk twee keer de TT Zero. Stel dat Guy – na al die jaren, en al die tweede plaatsen – eindelijk een TT op zijn naam schrijft, en dat is de TT Zero aan boord van de Mugen Shinden 6. Dan zal hij van mening zijn dat hij eindelijk de vloek verbroken heeft.
En als je het mij vraagt, heeft hij dat absoluut ook.

Natuurlijk moet je respect hebben voor de ‘big bike’-races, die over zes rondes gemiddeldes klokken van bijna 134 mijl per uur. Alleen wanneer je denkt dat enkele ronde aan boord van een elektrische machine à bijna 120 mijl per uur te min is, begrijp je het misschien niet helemaal.

Al zou de kers op de taart echt zijn dat hij met breken van de vloek – het winnen van de TT Zero op woensdagmiddag – ook meteen doorpakt. Een Senior TT erbij op vrijdagmiddag?

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.