Paardenfluisteraar Riepke

Je hebt vorige week vast de video gezien van een motorrijder die, met de eigenaar achterop, een op hol geslagen paard al rijdend wist te kalmeren. Overal was de video te zien. Op Dumpert bijvoorbeeld waar – op moment van schrijven – meer dan 610.000 keer werd gekeken naar het beeld dat ‘scooterbaas’ Riepke Bouwman met zijn helmcamera vastlegde. 

Oorspronkelijk komt Riepke uit Groningen. Dat is ook wel te merken aan zijn nuchtere kijk op de video die zelfs in Duitsland, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten werd opgepikt door verschillende media. ‘De actie zelf vond ik eigenlijk niet zo bijzonder. Dat doe je gewoon voor een medemens. Ik zag die vrouw rennen met een cap op en laarzen aan. Ze liep wat moeilijk – later bleek dat door haar rugprotector te komen – en in de verte zag ik een paard galloperen. In mijn hoofd ging dat gewoon 1+1. Toen ik stopte las ik de onmacht en angst van haar gezicht af. Zonder aarzeling stapte ze achterop en gingen we achter haar paard aan.’

Walter, het paard, is pas na een flink eind rijden kalm te krijgen wanneer de eigenaar zijn teugels weet te grijpen van achterop de Yamaha Majesty. Als het dier stilstaat stapt de vrouw af en rijdt Riepke eigenlijk meteen weg. Hij roept nog een keer ‘graag gedaan’. Riepke: ‘Het afscheid was inderdaad vrij abrupt. Misschien was ik nog een beetje beduusd van wat er zojuist was gebeurd. Ik heb inmiddels wel contact gehad met de vrouw via de telefoon en ze heeft me nog een kaartje gestuurd.’

Daarna begon het eigenlijk pas. ‘Een vriend van me zette die beelden van mijn camera op Dumpert waarna ik ineens van alle kanten benaderd werd. RTL Nieuws, RTL Duitsland, de Daily Mail. Ga eigenlijk maar door. En dat terwijl ik die camera eigenlijk alleen maar gebruik als defensief middel. In mijn woon-werkritueel moet ik wel eens tussen auto’s door in de file en dergelijken en ik merk dat zo’n knipperend lampje van een draaiende camera mensen vaak iets coulanter maakt om je er tussen te laten. Zo zie je maar dat iets dat voor iets negatiefs gebruikt wordt ineens voor iets positiefs kan zorgen. Dat een motorrijder nu een keer positief in het nieuws komt vind ik erg goed gezien de berichtgeving die er normaal over ‘motorrijders’ wordt gedaan. Blij dat ik daar aan heb kunnen meewerken!’

Foto en video: Riepke Bouwman

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.