Petitie tegen motorverboden in Europese steden

Een tijdje geleden schreven we er al uitgebreider over (klik): de verbodsbepalingen voor oudere voertuigen in steden. Oudere dieselauto’s worden al uit Utrecht geweerd en in steden in Europa klinken steeds meer stemmen om ook oudere motorfietsen uit stadscentra te weren. In 2016 zijn motoren van vijftien jaar oud of ouder al niet meer welkom in Parijs.

De in aankomst zijnde Euro4-norm legt de emissie-lat hoger en creëert waarschijnlijk een nieuwe golf van verboden; de Europese Unie legt dan ook steeds meer nadruk op luchtvervuiling in grote steden en stuurt aan op maatregelen. Maatregelen die nogal drastisch worden ingevoerd, want er is nauwelijks oog voor de voordelen van motorfietsen die bijvoorbeeld niet met stationair draaiende motor in de file staan en vele andere voordelen bieden. Kortom: de emissie-lat wordt hoger gelegd en aan de onderkant schuift die grens op botte wijze mee. Er wordt niet zozeer naar uitstoot gekeken, maar eigenlijk alleen maar naar bouwjaar van het voertuig.

In Duitsland wordt de dreiging serieus genomen en daar is men deze online petitie begonnen. Zo wil men de zaak onder de aandacht brengen in de Duitse Bundestag. Ook als Nederlander kun je de petitie tekenen. Er zijn in totaal 120.000 ondertekenaars nodig, dus draag je steentje bij! Duitsland is een grote speler in Europa en kan wel degelijk het verschil maken.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.